Πολιτική Προστασία: Σε «πορτοκαλί συναγερμό» για φωτιές – Πού θα πνέουν ισχυροί άνεμοι
Υψηλός είναι για σήμερα Τετάρτη (2/7) ο κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Υψηλός είναι για σήμερα Τετάρτη (2/7) ο κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4), σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας σε επιφυλακή την πυροσβεστική και τις τοπικές αρχές σε Αττική, Στερεά, Κρήτη και νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία για την Τετάρτη 2 Ιουλίου, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο.
Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Εκρηκτικό κοκτέιλ θερμοκρασιών και ανέμων
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου (και κατά τόπους 34 με 35), στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς (τοπικά στα κεντρικά ηπειρωτικά 36 με 37), ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ, τοπικά 7 μποφόρ και από νωρίς το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς τοπικά έως 8 μποφόρ.

Κίνδυνος επιπέδου 4 για εκδήλωση φωτιάς
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη (2/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Κρήτης
Πώς οι άνεμοι επηρεάζουν τον κίνδυνο φωτιάς
Οι ισχυροί άνεμοι, ειδικά αυτοί που προβλέπονται για το Αιγαίο (έως 7-8 μποφόρ), αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρότητα της βλάστησης, αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο, καθώς:
Μεταφέρουν γρήγορα τις φλόγες σε μεγάλες αποστάσεις, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της φωτιάς, τροφοδοτούν τη φωτιά με οξυγόνο, ενισχύοντας την έντασή της, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.
Για τον λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.