Sozcu για ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: «Η Ελλάδα θα αναστατωθεί και αναλαμβάνει δράση εναντίον μας»
«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι Συρία και Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, προσθέτοντας ότι η είδηση αυτή θα αναστατώσει την Ελλάδα.

Μια πιθανή οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία θα αναστατώσει την Ελλάδα, σχολιάζει η κεμαλική εφημερίδα Sozcu, προσθέτοντας ότι η Αθήνα λαμβάνει πρωτοβουλίες αναβάθμισης της αμυντικής βιομηχανίας που στοχεύει την Τουρκία.
Στον απόηχο του επίσημου εγγράφου που φέρεται να υπέγραψε ο Χακάν Φιντάν και διέρρευσε ο ιστότοπος Nordic Monitor σχετικά με συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, αναπαράγει το θέμα σημειώνοντας ότι ο Χακάν Φιντάν απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί περί του ότι στις 12 Ιανουαρίου 2025, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Kaya Kallas, ‘υπήρξε δέσμευση ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε αυτό το θέμα θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη οι επίσημες δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου μας».
«Η Ελλάδα εξοπλίζεται γιατί ανησυχεί»
Η εφημερίδα Sozcu σχολιάζει ότι «αυτό σημαίνει ότι η Συρία και η Τουρκία εργάζονται πάνω σε άρθρα Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας και πως η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ‘πιθανή’. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός Τύπος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ανησυχούν ακριβώς για μια τέτοια κατάσταση. Η Ελλάδα έχει ορίσει ως ‘υπαρκτό πρόβλημα εθνικής ασφάλεια’ το γεγονός ότι η Τουρκία συνάπτει συμφωνίες με τη Λιβύη και τη Συρία, διαθέτει χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Κύπρο και έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο».
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανακοίνωσε ότι "στοχεύει στην ανάπτυξη του ναυτικού κατά της Τουρκίας" τα επόμενα 10 χρόνια. Η Ελλάδα πιστεύει ότι, εάν δεν αναλάβει δράση, η δύναμή της στην ανατολική Μεσόγειο και στην "ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου" θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Γι' αυτό η γειτονική χώρα έχει αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας με διπλωματικές προσπάθειες και επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Δεν είναι ακόμη γνωστό πού θα οδηγήσουν αυτές οι ενέργειες. Ωστόσο, η Ελλάδα σίγουρα δεν διστάζει να πει ότι βλέπει την Τουρκία ως τον βασικό αντίπαλό της στην περιοχή».