Δικαίωση στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελοδικών για τη Φανή Χαλκιά, η οποία κατηγορείτο για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τον Αύγουστο του 2008, όταν είχε βρεθεί θετικό δείγμα της πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η χρυσή ολυμπιονίκης του 2004 κρίθηκε ομοφώνως αθώα και την απάλλαξε από κάθε κατηγορία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η αθλήτρια όσο και ο προπονητής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατηγορείτο για προμήθεια απαγορευμένων ουσιών, έπεσαν θύματα των νοθευμένων σκευασμάτων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ελληνική (και όχι μόνο) αγορά.

Μαρακάκης: “Από κατηγορούμενοι, μάρτυρες κατηγορίας”

“Γενικότερα υπήρχε εισαγωγή ουσιών από το εξωτερικό, από γνωστές και μη εταιρείες. Αυτά τα σκευάσματα υπήρχαν στα ράφια γνωστών καταστημάτων συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και σε φαρμακεία”, τόνισε ο δικηγόρος της, Γιάννης Μαρακάκης, στον “Sport24 Radio 103,3”.

“Δέχτηκε ότι πρέπει να κριθεί αθώα λόγω αμφιβολιών. Είναι μία απόφαση που ακολούθησε κι άλλες, άλλων αθλητών που είχαν συλληφθεί με αυτή την ουσία στο αίμα τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι πλέον η ελληνική πολιτεία όχι μόνο αναγνωρίζει την μη εμπλοκή των αθλητών σε αυτό το σύστημα, αλλά απεναντίας και με δικές καταγγελίες από το 2011, φέρονται ως κατηγορούμενοι οι εισαγωγείς και εκπροσωπείς αυτών των ουσιών στην Ελλάδα, που μόλυναν την ελληνική αγορά και τα ράφια στα φαρμακεία και οι αθλητές πλέον θα καλούνται όχι ως κατηγορούμενοι, αλλά ως μάρτυρες κατηγορίας.

Δηλαδή ως άνθρωποι που θα έρθουν να βοηθήσουν για να ξεδιαλύνουν το τοπίο. Θα σας θυμίσω την υπόθεση του Χρήστου Αρκούδα, του Λισγάρα, ακόμα και του Σταματόγιαννη και του Δρυμωνάκου το 2008 επίσης με αυτή την ουσία. Είναι η πρώτη φορά που ο εισαγγελέας θα βάλει μέσα όλους τους φορείς, τον ΕΣΚΑΝ, τον ΕΟΦ, αλλά και τους ίδιους τους αθλητές, οι οποίοι ξέρετε πολύ καλά, ότι αν βρεθεί μία ουσία στο σύστημα σου, πειθαρχικά θα διωχθείς και πιθανότατα θα τιμωρηθείς κιόλας.

Γιατί εκεί η αμέλεια σπάνια να συγχωρηθεί. Δεν μπορεί όμως να ποινικοποιηθεί η αμέλεια για έναν αθλητή που έχει χρησιμοποιήσει ένα νοθευμένο σκεύασμα. Πλέον έχουμε κάνει δεκάδες χημικούς ελέγχους και ιδιωτικά και μέσω του ΟΑΚΑ, αλλά και μέσω του εργαστηρίου στην Πολωνία. Έχουν βρεθεί επίσημα σκευάσματα που κυκλοφορούν και έχουν καταναλωθεί από καιρό σε καιρό από διάφορους αθλητές και βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Αν μη τι άλλο αυτοί υπέμειναν μία σοβαρή ποινή και κατακραυγή, αλλά όχι να καταδικαστούν”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις