Την απόλυτη ανατροπή στο γύρο της Γαλλίας έκανε ο Ταντέι Πογκατσάρ. Συνέτριψε τον Πρίμοζ Ρόλιτς στην ατομική χρονομέτρηση του Σαββάτου και πήρε την κίτρινη φανέλα του πρωτοπόρου από τον συμπατριώτη του Σλοβένο. Αν και ο βασικός του αντίπαλος  ξεκίνησε με προβάδισμα 57 δευτερολέπτων, έχασε την πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, καθώς τερμάτισε πέμπτος. Η επικράτηση του 21χρονου Πογκατσάρ στα 36,2 χιλιόμετρα του 20ού ετάπ είναι αυτή που τον φέρνει ένα βήμα από το να γίνει ο νεαρότερος μεταπολεμικά νικητής του Tour de France, ένα σκέλος πριν τα τελευταία 122 χιλιόμετρα της Κυριακής με τον καθιερωμένο τερματισμό στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Πογκατσάρ μπήκε επιθετικά στο πρώτο επίπεδο κομμάτι του ετάπ, ενώ εκμεταλλεύτηκε και την πολύ αργή αλλαγή ποδηλάτου του συμπατριώτη του πριν την τελευταία ανάβαση. Σημειώνεται ότι ο μικρότερος σε ηλικία νικητής του Γύρου της Γαλλίας είναι ο Ανρί Κορνέ, ο οποίος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου το 1904 σε ηλικία 19 ετών.

Ο γύρος της Γαλλίας

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, γνωστότερος ως Tour de France, είναι η πιο γνωστή διεθνής αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας και η σημαντικότερη διοργάνωση ανοιχτού δρόμου, με ιστορία άνω των 110 ετών. Διεξάγεται κάθε χρόνο (ανελλιπώς με εξαίρεση τους δύο παγκοσμίους πολέμους στα τέλη Ιουνίου. Η διαδρομή περνά από πολλά μέρη σε όλη την έκταση της Γαλλίας (και κάποια σε γειτονικές χώρες), καλύπτοντας απόσταση πάνω από 4.000 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή διακρίνεται σε είκοσι ετάπ (στάδια, étapes) το καθένα από τα οποία είναι αυτόνομη κούρσα και έχει δικά του χαρακτηριστικά (π.χ. υπάρχουν ετάπ ανάβασης, ατομικής και ομαδικής χρονομέτρησης κλπ). Νικητής θεωρείται ο ποδηλάτης που αθροιστικά, όταν τελειώσουν όλα τα ετάπ, έχει τον καλύτερο χρόνο από όλους.

Μαζί με το Γύρο της Ιταλίας και το Γύρο της Ισπανίας, ο Γύρος της Γαλλίας είναι μια από τις τρεις βασικές διοργανώσεις (και η μεγαλύτερη σε διάρκεια) της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (Union Cycliste Internationale) και γεγονός γνωστό ακόμα και σε αυτούς που δεν ασχολούνται συστηματικά με την ποδηλασία. Θεωρείται μια από τις πιο απαιτητικές διοργανώσεις, και κατά τη διάρκειά του έχουν συμβεί και μερικοί θάνατοι ποδηλατών.

Όπως και στους περισσότερους αγώνες ποδηλασίας, οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν μέρος ως μέλη ομάδων. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν συνήθως 20 με 22 ομάδες, η καθεμιά με εννιά αναβάτες. Κατά παράδοση, η συμμετοχή στο Γύρο της Γαλλίας γίνεται κατόπιν πρόσκλησης, που απευθύνεται από τους διοργανωτές μόνο στις καλύτερες από τις επαγγελματικές ομάδες του κόσμου. Κάθε ομάδα, που παίρνει το όνομα του κύριου χορηγού της, φορά χαρακτηριστικές φανέλες, ενώ τα μέλη της συνεργάζονται. Κάθε ομάδα επίσης διαθέτει το δικό της αυτοκίνητο, που ακολουθεί τους ποδηλάτες και τους παρέχει μικρές διευκολύνσεις, όπως νερό, μηχανική βοήθεια, πληροφορίες για την εξέλιξη της κούρσας κ.α. Θεωρείται ο “πολυτιμότερος και δυσκολότερος αγώνας ποδηλασίας στον κόσμο”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις