Είναι γεγονός. Η πρώτη ποδοσφαιρική μεταγραφή με ηλεκτρονικό νόμισμα. Ο λόγος για τον πρώην ποδοσφαιριστή της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντάβιντ Μπαράλ, με την Ιντερνασιονάλ Μαδρίτης που αγωνίζεται στην Segunda B να γράφει ιστορία.

Ο 37χρονος επιθετικός αγοράστηκε από τη νέα του ομάδα με το κρυπτονόμισμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Σε συνεργασία με τον χορηγό της, η ομάδα της 3ης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου προχώρησε στο ιστορικό αυτό γεγονός, δείχνοντας πως το κρυπτονόμισμα έρχεται για να μείνει.

Πρόκειται για την πρώτη αγορά ποδοσφαιριστή με τη χρήση του Bitcoin, του οποίου η αξία έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες!

Bitcoin: Ίσως φτάσει τα 146.000 δολάρια, προβλέπει η JP Morgan

Η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να φτάσει τα 146.000 δολάρια αν το ψηφιακό νόμισμα αναγνωριστεί ως καλή εναλλακτική λύση στον χρυσό, εκτιμούν οικονομολόγοι της JP Morgan.

Ένας λόγος που το ενδιαφέρον για το Bitcoin ζεσταίνεται είναι η ελπίδα των επενδυτών ότι το κρυπτονόμισμα προσφέρει προστασία από τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που οι κυβερνήσεις ρίχνουν δισεκατομμύρια στην οικονομία για ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.

Χάρη και στην πτωτική πορεία του δολαρίου, η τιμή του Bitcoin τριπλασιάστηκε τους τελευταίους έξι μήνες και έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 34.800 δολαρίων στις 2 Ιανουαρίου.

«Ο ανταγωνισμός του Bitcoin με τον χρυσό έχει ήδη ξεκινήσει στο μυαλό μας» γράφουν οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις σε χρυσό έχουν μειωθεί κατά 7 δισ. δολάρια.

«Δεδομένου του όγκου των οικονομικών επενδύσεων σε χρυσό, η εγκατάλειψη του χρυσού ως ‘εναλλακτικού’ νομίσματος υποδεικνύει μεγάλα οφέλη για το Bitcoin σε μακροπρόθεσμη βάση», αναφέρει το σημείωμα.

Το Bitcoin είναι πιθανό να ξεπεράσει τον χρυσό καθώς η γενιά του 2000, η οποία είναι πιο δεκτική στην ιδέα του «ψηφιακού χρυσού», αναλαμβάνει μεγαλύτερο κομμάτι της επενδυτικής αγοράς, λέει η JP Morgan.

Με τη συνολική αξία των Bitcoin που έχουν εκδοθεί ως σήμερα να φτάνει τα 575 δισ. δολάρια, η ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο θα πρέπει σχεδόν να πενταπλασιαστεί για να φτάσει τα 146.000 δολάρια και να ισοφαρίσει την αξία του πλούτου σε χρυσό.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταθεροποιηθεί η πορεία του ψηφιακού νομίσματος, γνωστού για τις δραματικές διακυμάνσεις του.

Αν και η JP Morgan θεωρεί πιθανή μια αύξηση του Bitcoin στα 50-100 χιλιάδες δολάρια, ως αποτέλεσμα της «τρέχουσας εικοτολογικής μανίας», το επίπεδο αυτό δεν θα ήταν βιώσιμο αν συνεχιστούν οι μεγάλες διακυμάνσεις, προειδοποιεί η τράπεζα.

Οι προβλέψεις για το 2021

To bitcoin έκλεισε τη χρονιά με κέρδη περίπου 300%, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το θεμελιώδες ερώτημα εάν το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, αλλά και τα υπόλοιπα, έχουν εσωτερική αξία ή πρόκειται για άλλη μια φούσκα, αντίστοιχη με εκείνη της ολλανδικής τουλίπας, που έσκασε το έτος 1637.

Οι εχθροί του bitcoin, όπως ο γνωστός «Κύριος Καταστροφή» Νουριέλ Ρουμπίνι, που προέβλεψε το κραχ του 2008, ορκίζονται ότι πρόκειται για φούσκα και μάλιστα χειραγωγούμενη, η οποία είναι χειρότερη και από εκείνη της ολλανδικής τουλίπας, όταν οι βολβοί του συγκεκριμένου φυτού είχαν φτάσει να κοστίζουν όσο ένα σπίτι. Τουλάχιστον με τους βολβούς μπορούσες να φυτέψεις ένα ωραίο λουλούδι, ενώ το bitcoin δεν είναι, τίποτα, λένε οι επικριτές του. Είναι απλώς από ένα δίκτυο συναλλαγών που συντηρείται χάρη σε έναν αλγόριθμο. Οι υπολογιστές του δικτύου, μάλιστα, οι οποίοι συντηρούν το «αρχείο» με όλες τις αγοραπωλησίες του bitcoin, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Οι υποστηρικτές του bitcoin ορκίζονται ότι είναι το μέλλον του χρήματος, αφού αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή τεχνολογία κρυπτογράφησης, η οποία έχει αποδειχθεί αδιάβλητη τα 12 χρόνια ύπαρξης του bitcoin και επιτρέπει να γίνονται αδιάβλητες συναλλαγές, αγορές και πωλήσεις των bitcoin, χωρίς να υπάρχει κάποιος κεντρικός εκδότης η διαχειριστής του συστήματος. Το bitcoin ανήκει σε κανένα και δεν ελέγχεται από κάποιον.

Εκτός εάν πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας ότι είναι κάποια μυστική υπηρεσία ή κάποια άλλη μυστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον άγνωστο εφευρέτη του bitcoin, ο οποίος κάτω από το μυστηριώδες ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto έδωσε στη δημοσιότητα το 2009 τις 9 σελίδες με τον αλγόριθμο, ο οποίος μέχρι σήμερα λειτουργεί χωρίς το παραμικρό ψεγάδι και καταγράφει όλες τις συναλλαγές σε ένα ενιαίο αρχείο το λεγόμενο blockchain.

Πρόκειται δηλαδή για χρήμα «μεταξύ ομοτίμων ή χρηστών» όπως μπορεί να αποδοθεί ο όρος peer-to-peer. Δεν υπάρχει από πίσω κάποια κεντρική τράπεζα που να εγγυάται την αξία του, αλλά ένα δίκτυο ανεξάρτητων υπολογιστών που διεκπεραιώνουν τις αγοραπωλησίες και «ανταμείβονται» με αυτό κερδίζοντας τα καινούρια bitcoin που δημιουργούνται από το σύστημα.

Η ιδέα του blockchain είναι σίγουρα επαναστατική και το σύστημα αρχίζει να χρησιμοποιείται από οργανώσεις, εταιρείες και θεσμούς για πλειάδα εφαρμογών. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της αξίας του bitcoin είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης.

Η άνοδος της τιμής του οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί ή στις τεχνολογικές αρετές της μεθόδου που υποστηρίζει τη λειτουργία του. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που πολλοί υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια καθαρά κερδοσκοπική φούσκα: Οι τιμές ανεβαίνουν γιατί κάποιοι το αγοράζουν με την προσδοκία ότι η τιμή του θα ανέβει.

Το πρώτο ράλι της τιμής κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν πλησίασε μια ανάσα από τις 20.000 δολάρια, αλλά στη συνέχεια «ξεφούσκωσε» πέφτοντας μέχρι τα 3.300 δολάρια ένα χρόνο αργότερα.

Τώρα πλέον η τιμή ξεπέρασε τα 28.000 δολάρια σε ένα ανοδικό κύμα που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος, υποστηρίζεται από το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών που σταδιακά εισέρχονται στην αγορά.

«Η συνολική αξία όλων των bitcoin που κυκλοφορούν έχει ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια», λέει ο Μιχάλης Νικολέτος, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής επενδύσεων που παρακολουθεί την αγορά κρυπτονομισμάτων εδώ και χρόνια. Είναι πια ο χρηματοπιστωτικός θεσμός με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία της Visa είναι 480 δισ. δολάρια και της Mastercard 352 δισ. δολάρια. Όπως εξηγεί, πλέον η PayPal, η εταιρεία πληρωμών μέσω διαδικτύου, αποδέχεται, πουλάει και αγοράζει bitcoin δίνοντας ένα «σήμα» ότι πιθανότατα θα εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά και πλατφόρμες και θεσμικοί επενδυτές.

Οι αμερικανικές αρχές, όπως αναφέρει το newmoney.gr, ανακοίνωσαν προ εβδομάδων ότι μπορεί να προχωρήσουν σε ρύθμιση και εποπτεία του bitcoin. Ορισμένοι φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά του, αλλά ο κ. Νικολέτος το θεωρεί θετικό σημάδι, επισημαίνοντας ότι στην ουσία η ρύθμιση θα επισφραγίσει την αποδοχή του. «Δεν ρυθμίζεις κάτι που θα πολεμήσεις ή θα καταργήσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Οι προοπτικές του bitcoin για το 2021

Εάν η τάση να μπαίνουν θεσμικοί επενδυτές συνεχιστεί, τότε η ζήτηση θα ωθήσει ανοδικά την τιμή του, σύμφωνα με τον κ. Νικολέτο, καθώς ήδη υπάρχει περιορισμένη προσφορά.

Οι αποφάσεις των θεσμικών για τις τοποθετήσεις κάθε χρονιάς λαμβάνονται κατά κύριο λόγο τον Ιανουάριο, επομένως εάν κάποιοι θεσμικοί αποφασίσουν να βάλουν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε bitcoin, τότε θα δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση η οποία θα λειτουργήσει ανοδικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πάντα το ρίσκο μεγάλης υποχώρησης, ενός σημαντικού ξεφουσκώματος, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν όσοι, όπως ο κ. Νικολέτος, πιστεύουν ότι εάν δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες, τότε το bitcoin θα κινηθεί ανοδικά, αλλά με πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις, δηλαδή απότομη πτώση και άνοδο σε πολύ μεγαλύτερο εύρος τιμών από ότι καταγράφεται σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις