Στην Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς μετά το «μπλόκο» στη Σύρο - Οργή Γεωργιάδη
Σύμφωνα με τον Guardian, ορισμένοι Ισραηλινοί τουρίστες αντέδρασαν υψώνοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Στην Κύπρο κατέπλευσε τελικά το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς τουρίστες, μετά το «μπλόκο» που τους επεφύλαξαν διαδηλωτές στη Σύρο χθες Τρίτη (22/7), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και τα όσα διαπράττονται στη Γάζα.
Περίπου 1.600 Ισραηλινοί επιβάτες επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Crown Iris, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν χθες στο λιμάνι της Σύρου, στο οποίο περισσότεροι από 300 διαδηλωτές κατέστησαν σαφές ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στο νησί. Οι Αρχές δεν επέτρεψαν τελικά στους επιβάτες να αποβιβαστούν λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Stop the Genocide» (Σταματήστε τη γενοκτονία) καθώς και παλαιστινιακές σημαίες.
«Ως κάτοικοι της Σύρου, αλλά περισσότερο ως άνθρωποι, αναλαμβάνουμε δράση που ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στο να σταματήσει αυτή η καταστροφή από τον γενοκτονικό πόλεμο που λαμβάνει χώρα στη γειτονιά μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι διαδηλωτές.
Όπως αναφέρει ο Guardian, κάποιοι από τους Ισραηλινούς μάλιστα έσπευσαν να απαντήσουν, υψώνοντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας πατριωτικά συνθήματα.
Για το περιστατικό υπήρξε και παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Γκίντεον Σάαρ.

Επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, η Mano Maritime, η ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο, δήλωσε:
«Το πλοίο έφτασε στη Σύρο και εκεί συνάντησε μια διαδήλωση φιλοπαλαιστινίων με αποτέλεσμα οι επιβάτες να εγκλωβιστούν χωρίς να έχουν άδεια αποβίβασης».
Όπως σχολιάζει ο Guardian, αν και η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε χωρίς τραυματισμούς ή συλλήψεις, το επεισόδιο ανέδειξε την αυξανόμενη ανησυχία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Τα αντι-ισραηλινά γκράφιτι έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλη τη χώρα, όπως και οι εκδηλώσεις υποστήριξης των Παλαιστινίων, αναφέρει το άρθρο.
Γεωργιάδης: «Αδιανόητο αυτό που έγινε»
Την οργή του για όσα συνέβησαν στη Σύρο, εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του. «Θεωρώ ότι αυτό που έγινε είναι αδιανόητο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Όπως είπε, «κάποιοι άνθρωποι -τι σημασία ποιας καταγωγής είναι, εκτός αν οι Ισραηλινοί έχουν χάσει την ανθρώπινη ιδιότητα- έχουν πληρώσει το εισιτήριο στο πλοίο τους και έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Και πάνε κάποιοι δια της βίας -για τους όποιους σκοπούς έχουν στο μυαλό τους- και τους εμποδίζουν».
«Αυτό το θεωρώ τραγικό, πολύ προσβλητικό για την Ελλάδα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα μεγάλης συμμαχίας και φιλίας στο Ισραήλ. Να πω ότι είναι ευπρόσδεκτοι οι Ισραηλινοί στην Ελλάδα και ότι στην Ελλάδα αντισημιτισμός δεν μπορεί να υπάρχει», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Επειδή ακούω μεγάλη κριτική για την κυβέρνηση, να πω ότι εκεί ήταν παρόντες δύο εισαγγελείς και αυτοί έκριναν αν πρέπει να υπάρχει επέμβαση ή όχι», πρόσθεσε.
Σύρος: Διαφορετικές απόψεις στην τοπική κοινωνία
Το περιστατικό με το «μπλόκο» των διαδηλωτών στο κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», έφερε στην επιφάνεια αντίθετες οπτικές στην τοπική κοινωνία.
Σύμφωνα με το cycladeslive.gr, από τη μία πλευρά, πολλοί στηρίζουν ανοιχτά τους διαδηλωτές, τονίζοντας ότι η ειρηνική τους παρουσία αποτελεί έκφραση δημοκρατικού δικαιώματος και ανάγκη διαμαρτυρίας απέναντι σε πολιτικές επιλογές που, κατά τη γνώμη τους, πλήττουν τη Σύρο και την κοινωνία της.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η στάση τους αποσκοπεί στην αφύπνιση, ακόμη κι αν προκάλεσε αναστάτωση.
Από την άλλη πλευρά, έντονες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας από πολίτες και επαγγελματίες του τουρισμού, που κάνουν λόγο για πλήγμα στην εικόνα της Σύρου και χαμένη ευκαιρία προβολής και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Πολλοί εκφράζουν φόβους για αρνητικό αντίκτυπο στις μελλοντικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και αμφισβητούν την επιλογή της διαμαρτυρίας στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Η ένταση των αντιδράσεων αποτυπώνεται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα καφενεία, αλλά και στους δημόσιους διαλόγους. Ορισμένοι ζητούν αυστηρότερη στάση από τις Αρχές, ενώ άλλοι επιζητούν το σεβασμό και την κατανόηση των κοινωνικών διεκδικήσεων.