Στους «ρυθμούς» της επίσκεψης Ζελένσκι η Αθήνα: Άμυνα και ενέργεια στην «ατζέντα» - Δρακόντεια μέτρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και σημασίας για τις ελληνοουκρανικές σχέσεις,
Σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας μπαίνει για σήμερα Κυριακή 16 Νοεμβρίου η Αθήνα, λόγω της άφιξης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Η επίσκεψη του λαμβάνει χώρα μετά από δύο περίπου χρόνια, καθώς είχε επισκεφθεί ξανά την Αθήνα τον Αύγουστο του 2023.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στην Ελλάδα θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13.45 τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Αργότερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να έχει συνάντηση τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο στο YouTube γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συμφωνία με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο τόσο για τον φετινό χειμώνα όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Συνάπτουμε επίσης μία συμφωνία με την Ελλάδα για την ενέργεια, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία, τόσο για αυτόν τον χειμώνα όσο και στρατηγικά μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι οι συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες «από τη Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα», ενισχύουν τις εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια του ουκρανικού κράτους. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στήριξή τους.
Επόμενος σταθμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα είναι το Παρίσι. Την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την ενέργεια και την οικονομία, ενώ την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ισπανικού κοινοβουλίου.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Την ίδια στιγμή ενόψει της άφιξης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι ώρες των συναντήσεων του Ουκρανού προέδρου στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις την Κυριακή από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ στις περιοχές που περικλείονται από τις οδούς:
Δήμος Αθηναίων
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου
- Λ. Βασ. Όλγας
- Λ. Βασ. Αμαλίας
- Ξενοφώντος
- Φιλελλήνων
- Πλ. Συντάγματος
- Σταδίου
- Αμερικής
- Λυκαβηττού
- Ηλ. Ρογκάκου
- Κλεομένους
- Πλουτάρχου
- Ριζάρη
- Λ. Βασ. Κωνσταντίνου.
Δήμοι Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου
- Λ. Κηφισίας
- Βεκιαρέλη
- Γρίβα Διγενή
- 25ης Μαρτίου
- Μπιζανίου
- Κορυτσάς
- Μπενάκη
- Κοκκώνη
- Λ. Κηφισίας
- Αγαμέμνονος
- Αγ. Βαρβάρας
- Σερρών
- Λ. Κηφισίας.
«Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς από την διεξαγωγή συναθροίσεων, επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις εν λόγω περιοχές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.