Βατικανό: Συνεδριάζουν 135 καρδινάλιοι για την επόμενη μέρα - Ποιοι ηγέτες θα πάνε στην κηδεία
Παγκόσμιος θρήνος στον καθολικό κόσμο από τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου. Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Βατικανό για την διαδοχή.
Μεγάλη κινητοποίηση επικρατεί στην Αγία Έδρα μετά τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα 21/04 σε ηλικία 88 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.
Ήδη στην πόλη του Βατικανού αναμένεται να φτάσουν 135 καρδινάλιοι οι οποίοι θα συναντηθούν σε λίγη ώρα για να ορίσουν τις διαδικασίες για την προετοιμασία της κηδείας του Ποντίφικα όπως επίσης και το κονκλάβιο για την επιλογή του διαδόχου του στον Οίκο της Αγίας Μάρθας.
Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να αποφασιστεί πότε θα μεταφερθεί η σορός του Πάπα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για λαϊκό προσκύνημα πριν από την ταφή. Το Βατικανό είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι αυτή η μεταφορά θα μπορούσε να γίνει ήδη από το πρωί της Τετάρτης.
Όπως αναφέρεται, το κονκλάβιο αναμένεται να συγκληθεί, σύμφωνα με τον Κώδικα της Αγίας Έδρας, 15-20 μέρες μετά τον θάνατο του Ποντίφικα, δηλαδή στα μέσα του Μαΐου.
Παρόντες ηγέτες χωρών στην κηδεία
Αρκετοί ηγέτες διάφορων χωρών έστειλαν συλλυπητήριες επιστολές για τον θάνατο του Φραγκίσκου ενώ αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια.
Το πρωί της Τρίτης 22/04, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε γαλλικά ενημερωτικά μέσα πως και ο ίδιος θα δώσει το «παρών» στο Βατικανό. «Θα είμαστε στην κηδεία του Πάπα, όπως πρέπει», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη νήσο Ρεϊνιόν, την οποία επισκέπτεται.
Παράλληλα, και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα παραστεί στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, με την ουκρανική κυβέρνηση να δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Η προεδρία αναμένει την ημερομηνία της κηδείας του Πάπα και προετοιμάζει την επίσκεψη του Προέδρου στη Ρώμη για να αποχαιρετήσει τον Ποντίφικα».
Εθνικό πένθος σε πολλές χώρες
Το Βατικανό κήρυξε εννιαήμερο εθνικό πένθος, που στην εκκλησιαστική γλώσσα ονομάζεται Novendiales, με την κηδεία και την ταφή να γίνονται συνήθως μεταξύ της τέταρτης και της έκτης ημέρας μετά το θάνατό του.
Εθνικό πένθος κήρυξε και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, καθώς η χώρα είναι ο τόπος καταγωγής του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, στο Μπουένος Άιρες, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον Πάπα Φραγκίσκο.
«Έβαλε στο τραπέζι και δεν έκρυψε την ανάγκη για διαφάνεια στην Εκκλησία, την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία που ήταν πολυπόθητες. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τον είχαν επικρίνει, επειδή δεν σιωπούσε στα προβλήματα αλλά τα έθετε στο τραπέζι. Δεν τα έκρυβε ούτε τα επινοούσε αλλά πρότεινε να τα αναλάβει η ανθρωπότητα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, Χόρχε Γκαρσία.
«Εύχομαι οι Αργεντίνοι που μίλησαν τόσο πολύ για τον Φραγκίσκο να ζήσουν με την κληρονομιά του και να αγκαλιάσουν την ενότητα που χρειαζόμαστε τόσο πολύ και να ζήσουν πραγματικά σαν αδέλφια, συμπεριφερόμενοι ο ένας στον άλλο με τον τρόπο που κήρυττε ο Φραγκίσκος στην επανάσταση της τρυφερότητας. Αμήν», τόνισε.

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν
Ως Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού για 11 χρόνια, ο Πιέτρο Παρολίν θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος. Πολιτικά μετριοπαθής, έχει διατελέσει διπλωμάτης σε Νιγηρία και Μεξικό, ενώ ο Φραγκίσκος τον ανέδειξε καρδινάλιο το 2014.
Καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου
Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων Αφρικής και Μαδαγασκάρης, έγινε γνωστός όταν αντιτάχθηκε στο δόγμα Fiducia supplicans για την ευλογία ανύπαντρων και ομόφυλων ζευγαριών. Ο Μπεσούνγκου, ενθαρρυμένος από συνάντηση με τον Πάπα το 2023, ανυψώθηκε σε καρδινάλιο το 2019 και μια θητεία του θα σήμαινε πλήγμα για τις πιο προοδευτικές επιλογές του Φραγκίσκου.
Καρδινάλιος Βίλεμ Γιάκομπους Άικ
Πρώην γιατρός, θεωρείται από τους πιο συντηρητικούς υποψηφίους. Συμμετείχε στη συγγραφή του τόμου Eleven Cardinals Speak on Marriage and Family το 2015, καταδικάζοντας τον πολιτικό γάμο και την απόφαση των Γερμανών Επισκόπων να επιτρέψουν σε προτεστάντες συζύγους τη Θεία Ευχαριστία.
Καρδινάλιος Πήτερ Έρντο
Από την Ουγγαρία, ο Έρντο διακρίνεται για τις συντηρητικές του απόψεις—έχει εναντιωθεί στη Θεία Κοινωνία διαζευγμένων και επαναπαντρεμένων πιστών και έχει συγκρίνει τη φιλοξενία προσφύγων στην Ευρώπη με την εμπορία ανθρώπων. Τον όρισε καρδινάλιο ο Ιωάννης Παύλος Β’ το 2003.
Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλ
Καταγόμενος από τις Φιλιππίνες, υπηρετεί ως Αντινομάρχης Ευαγγελισμού και Προεδρεύων στη Διαθρησκευτική Επιτροπή. Έχει χαρακτηριστεί «ασιατικός Πάπας Φραγκίσκος» χάρη στις προοδευτικές του θέσεις σχετικά με την LGBT κοινότητα και τους διαζευγμένους. Σε συνέντευξη του 2015 τόνισε ότι η αυστηρή στάση της Εκκλησίας έναντι ορισμένων κοινωνικών ομάδων υπονομεύει την αποστολή της.
Τι αναφέρεται στη διαθήκη του Πάπα
Παράλληλα, το Βατικανό δημοσιοποίησε τη διαθήκη του πάπα Φραγκίσκου, σε ό,τι αφορά τον χώρο και τις λεπτομέρειες της ταφής του
Στο σχετικό έγγραφο επιβεβαιώνεται ότι η ταφή του Ποντίφικα, βάσει της βούλησής του, πρέπει να πραγματοποιηθεί στη βασιλική εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης, που είναι αφιερωμένη στην Παρθένο.
«Ο τάφος πρέπει να είναι κάτω από το δάπεδο, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και μόνο με μια επιγραφή: Franciscus», γράφει η διαθήκη.
«Ο κύριος ας ανταμείψει επάξια όσους με αγάπησαν και θα συνεχίσουν να προσεύχονται για μένα. Τη δοκιμασία της υγείας μου, που εμφανίσθηκε στην τελευταία περίοδο της ζωής μου, την προσέφερα στον Κύριο, υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς», έγραψε ο Φραγκίσκος στη διαθήκη του.