Κορονοϊός κάπνισμα: Από την Δευτέρα ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο καταγραφής της νόσου COVID-19 με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ενταχθεί και η καπνιστική συνήθεια στο Εθνικό ώστε να αποτυπωθεί η επίπτωση του καπνίσματος. Την ίδια ώρα μια νέα μελέτη Καναδών επιστημόνων απέδειξε ότι οι καπνιστές μπορεί να ωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.


Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα πνευμονικά κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ACE-2) που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση. Διαπιστώθηκε επίσης, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ότι οι πρώην καπνιστές είχαν παρόμοια επίπεδα ACE-2 με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει η διακοπή του καπνίσματος έχει νόημα ακόμα και τώρα για να προστατευτεί κανείς από σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Τα αυξημένα επίπεδα ACE-2 σε καπνιστές, όπως γράφει το iatropedia.gr, μπορεί να υποδηλώνουν μια απάντηση του οργανισμού που αποσκοπεί στην προστασία των πνευμόνων από την οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να συμβουλεύονται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη σωστή υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της μόλυνσης διότι η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις