Με τη μέθοδο ανάλυσης του DNA εξιχνιάστηκε η δολοφονία ενός κοριτσιού μόλις 8 ετών πριν από 38 χρόνια. Πρόκειται για την άγρια δολοφονία της Κέλι Αν Πρόσερ που το 19892 απήχθη, βασανίστηκε, βιάστηκε και δολοφονήθηκε χωρίς να βρεθεί ποτέ ο δράστης. Σύμφωνα με την αστυνομία του Κολόμπους στο Οχάιο, η υπόθεση έκλεισε χάρη σε γενεαλογικές δοκιμές και ένα podcast.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1982, η Κέλι Αν απήχθη στην περιοχή του Πανεπιστημίου του Κολόμπους, ενώ περπατούσε προς το σπίτι της από το δημοτικό σχολείο της. Δύο ημέρες αργότερα, το σώμα της ανακαλύφθηκε σε ένα χωράφι στην κοντινή κομητεία Madison. Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Οχάιο, η Prosser είχε ξυλοκοπηθεί, κακοποιηθεί σεξουαλικά και στη συνέχεια είχε στραγγαλιστεί.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί ξανά

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, τα αποδεικτικά στοιχεία που διασώθηκαν από τη σκηνή του εγκλήματος αποδείχθηκαν το κλειδί για την επίλυση της υπόθεσης, δεκαετίες αργότερα. Την Παρασκευή ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε τον δολοφόνο της Πρόσερ ως τον Χάρολντ Γουόρεν Τζάρελ. Πρόκειται για έναν άνδρα που πέθανε το 1996 σε ηλικία 67 ετών και δεν είχε καν αναφερθεί στο αρχικό αρχείο της υπόθεσης Πρόσερ.

Σημειώνεται πως το 1977, ο Τζάρελ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για απαγωγή ενός άλλου 8χρονου κοριτσιού από τον Tamarack Circle, στη βόρεια πλευρά του Κολόμπους. Απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 1982, οκτώ μήνες πριν από την απαγωγή της Πρόσερ.

Η αξιοποίηση του DNA

Τον Μάρτιο, το αστυνομικό τμήμα συνεργάστηκε με την εταιρεία Advance DNA, μια ερευνητική εταιρεία ιατροδικαστικής γενεαλογίας, η οποία χρησιμοποίησε το δείγμα DNA για να κατασκευάσει ένα οικογενειακό δέντρο για τον πιθανό ύποπτο και να παρέχει πρόσθετους οδηγούς για τους ντετέκτιβ.

Ο Τζάρελ εργάστηκε για έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Κολόμπους για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1970 και του 1980, ενώ διατηρούσε άλλες περίεργες δουλειές καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν και είχε ήδη πεθάνει στο Λας Βέγκας, η αστυνομία κατάφερε να επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ Τζάρελ και Πρόσερ αφού έλαβε δείγματα DNA από τους ζωντανούς συγγενείς του Τζάρελ, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Οχάιο.