Ένα νέο επαναστατικό τεστ, που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες. Πρόκειται για ένα καινοτόμο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ταχύτατη και μαζική ανίχνευση του κορονοϊού που δημιούργησε ερευνητική ομάδα υπό τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σπύρο Κίντζιο.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα ασυμπτωματικούς φορείς, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα κατά την είσοδο τουριστών στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν κυτταρικό βιοαισθητήρα ο οποίος μπορεί σε μόλις τρία λεπτά να αποκαλύψει εάν ο ιός έχει προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Το σύστημα λειτουργεί μέσω μιας φορητής συσκευής και ενός κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ.

Την ίδια ώρα ένας μεγάλος φορέας υγείας έδειξε ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την επιστημονική ομάδα δημιουργίας του τεστ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς το νέο διαγνωστικό σύστημα ανιχνεύει τον κορονοϊό ακόμα και σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κίντζιο και το υπουργείο Τουρισμού έχει δείξει ενδιαφέρον,  ώστε ο κυτταρικός βιοαισθητήρας να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των τουριστών. «Αυτή τη χρονική στιγμή τόσο η πολιτεία όσο και οι φορείς υγείας έχουν δείξει ενδιαφέρον για το τεστ» ανέφερε ο κ. Κίντζιος.

Επόμενο βήμα είναι οι κλινικές δοκιμές και η σύγκριση με τα μοριακά και ορολογικά τεστ που έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες της υγείας. Σημειώνεται πως η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Sensors». Η μελέτη φέρει τις υπογραφές του Σπύρου Κίντζιου, πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και καθηγητή του Τμήματος Βιοτεχνολογίας στο Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας, της επίκουρης καθηγήτριας Γεωργίας Μοσχοπούλου, της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Σοφίας Μαυρίκου και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Τσεκούρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις