Σημαντική “νίκη” σημείωσε το TikTok, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής “μπλόκαρε” προσωρινά την εντολή της διοίκησης Τραμπ που θα απαγόρευε τη δημοφιλή εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο από τα καταστήματα εφαρμογών smartphone των ΗΠΑ.

Στην ακροαματική συνεδρίαση, η πραγματοποίηση της οποίας αποφασίσθηκε έπειτα από επείγουσα προσφυγή της TikTok, έγινε στην Ουάσινγκτον ενώπιον του δικαστή Καρλ Νίκολς, ο οποίος εξέδωσε μια προκαταρκτική διαταγή, η οποία θα επέτρεπε να εξακολουθεί να προσφέρεται η δημοφιλής εφαρμογή στα καταστήματα της Apple και της Google, λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης την Κυριακή μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, ο δικαστής Νίκολς επέτρεψε ακρόαση 90 λεπτών, όπου ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε την TikTok έθεσε την υπόθεση για να παραμείνει στη διάθεση των χρηστών στις ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η αναστολή του TikTok “θα ήταν μία ασυνήθιστη κίνηση τη στιγμή που η ανάγκη για ελεύθερη, ανοιχτή και προσβάσιμη επικοινωνία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της» λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η πλατφόρμα είχε επίσης υπογραμμίσει πως το μπλοκάρισμα των τηλεφορτώσεων θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς στην αρχή του καλοκαιριού κέρδιζε περίπου 424.000 νέους αμερικανούς χρήστες κάθε μέρα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο συμφώνησε με τα νομικά μας επιχειρήματα και εξέδωσε διαταγή που εμποδίζει την εφαρμογή της απαγόρευσης εφαρμογής TikTok», δήλωσε η εταιρεία σε δήλωση. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας προς όφελος της κοινότητας και των υπαλλήλων μας. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσουμε επίσης τον συνεχιζόμενο διάλογό μας με την κυβέρνηση για να μετατρέψουμε την πρότασή μας, την οποία ο Πρόεδρος έδωσε την προκαταρκτική έγκρισή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε συμφωνία».

Είναι η δεύτερη νομική απόφαση κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ για καταστολή δημοφιλών εφαρμογών με κινέζους ιδιοκτήτες.

Την 1η Αυγούστου, ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί να απαγορεύσει την πλατφόρμα κοινοποίησης βίντεο εν μέσω φόβων ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία για σκοπούς κατασκοπείας. Η εντολή της διοίκησης του Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει τις νέες λήψεις της εφαρμογής, αλλά θα επέτρεπε τη χρήση του TikTok έως τις 12 Νοεμβρίου, όταν θα αποκλειστεί όλη η χρήση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις