Σύμφωνα με νέα, σοκαριστική μελέτη, ο χρόνος επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που πιστεύαμε έως τώρα. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως ο κορονοϊός είναι πολύ πιο ανθεκτικός από την εποχική γρίπη. Ο ιός του covid-19, ζει και επιβιώνει στο δέρμα για έως και 9 ώρες, χρόνος που είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον χρόνο επιβίωσης του ιού της γρίπης στο ανθρώπινο δέρμα.

Αναλυτικότερα, σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές ανέμειξαν δείγματα και των δύο ιών, και το εναπόθεσαν σε ανθρώπινο δέρμα που πήραν από νεκροψίες. Αποτέλεσμα των ερευνών έδειξε πως ο ιός της γρίπης επιβιώνει για λιγότερο από 2 ώρες, ενώ ο κορονοϊός μέχρι και 9.

Το θετικό εύρημα που προέκυψε από την εν λόγω μελέτη είναι πως και οι δύο ιοί αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων από αντισηπτικό χεριών, το οποίο όμως περιέχει 80% αλκοόλη.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, ισχυρίζονται πως η μελέτη υποδεικνύει τους αυξημένους κινδύνους που ενέχει ο SARS – CoV – 2, για μόλυνση εξ’ επαφής. Έτσι, επισήμαναν ξανά τη ζωτική σημασία του σωστού πλυσίματος των χεριών, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Η ομάδα των ερευνητών από την Ιαπωνία, υποστηρίζουν, επιπροσθέτως, πως ο μεγάλος χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού στο ανθρώπινο δέρμα, οφείλει να απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές, με σκοπό να μεριμνήσουν για μεθόδους που θα αποτρέπουν την μετάδοση του ιού από επαφή.

Τα εν λόγω πειράματα, που οδήγησαν στα σημαντικά αυτά ευρήματα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ”Clinical Infectious Diseases”, ενώ για τις ανάγκες τους χρησιμοποιήθηκε ανθρώπινο δέρμα που πάρθηκε από νεκροψίες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση υγιών εθελοντών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις