Μια νέα εποχή για τους πάσχοντες από διαβήτη αναμένεται να ”ανατείλει”, μετά από μια σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα κατάφεραν να εντοπίσουν νέο και ασφαλή τρόπο για τον μη παρεμβατικό έλεγχο, έπειτα από μελέτη διαβητικών ποντικιών. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιστήμονες εξέθεσαν διαβητικά ποντίκια σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία για λίγες ώρες ημερησίως και διαπίστωσαν πως αυτό επανέφερε σε φυσιολογικά επίπεδα δύο βασικούς δείκτες του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση ”Cell Metabolism”.

”Τηλεχειριστήριο” για τον έλεγχο του διαβήτη

O Kάλβιν Κάρτερ, εκ των βασικών συγγραφέων της νέας μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο του καθηγητή Παιδιατρικής, Οφθαλμολογίας και Οπτικών Επιστημών στο Κολέγιο Ιατρικής Carver του Πανεπιστημίου της Αϊόβα Βαλ Σέφιλντ, υποστήριξε πως:

«Δημιουργήσαμε ένα ‘τηλεχειριστήριο’ για έλεγχο του διαβήτη. Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία για σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα μειώνει το σάκχαρο του αίματος και εξισορροπεί την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η επίδραση φάνηκε μάλιστα να έχει διάρκεια ανοίγοντας τον δρόμο για μια θεραπεία βασισμένη στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα μπορεί να εφαρμόζεται κατά τον νυχτερινό ύπνο και θα οδηγεί σε διαχείριση του διαβήτη όλη την ημέρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να αλλάξει τη φροντίδα των διαβητικών ασθενών, ιδίως ασθενείς που δεν συμμορφώνονται εύκολα προς τις συμβατικές θεραπείες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αλλάζουν την ισορροπία των οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών στοιχείων στο ήπαρ, βελτιώνοντας την απόκριση του σώματος στην ινσουλίνη. Στη διαδικασία αυτή καθοριστικό ρόλο παίζουν μικρά μόρια τα οποία φαίνεται να λειτουργούν ως «μαγνητικές κεραίες».

Μια τυχαία παρατήρηση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή

Η μελέτη διενεργήθηκε έπειτα από μια τυχαία παρατήρηση, όπως αναφέρει η διδακτορική φοιτήτρια μεταβολισμού και διαβήτη, Σάνι Χουάνγκ. Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια ήθελε να κάνει εξάσκηση σε ποντίκια, μετρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ο δρ. Κάρτερ της ”δάνεισε” κάποια από αυτά που χρησιμοποιούσε για τη μελέτη του για την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά των ζώων.

«Είδαμε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε καθώς τα συγκεκριμένα ζώα, παρότι έφεραν μια γενετική μετάλλαξη που τα καθιστούσε διαβητικά, εμφάνιζαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά την έκθεσή τους στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Από την αρχή καταλάβαμε ότι αν η τυχαία αυτή παρατήρηση ισχύει θα μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην αντιμετώπιση του διαβήτη» σχολιάζει ο δρ. Κάρτερ.

Οι δύο ερευνητές συνεργάστηκαν, με τον καθηγητή Σέφιλντ και τον Ντέιλ Αμπελ, επικεφαλής του Τμήματος Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και οδηγήθηκαν στην παρατήρηση πως η συνδυαστική ασύρματη εφαρμογή στατικών μαγνητικών και ηλεκτρικών πεδίων τροποποιούσε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε τρία διαφορετικά μοντέλα ποντικιών με διαβήτη τύπου 2. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε πως η έκθεση σε αυτά τα πεδία κατά τη διάρκεια του ύπνου, οδηγούσε σε αναστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη σε μόλις τρεις ημέρες θεραπείας.

Σκοπός η εφαρμογή στον άνθρωπο

Αισιόδοξη η παρατήρηση πως, ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα που εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία για έξι ώρες, παρουσίασαν το δείκτη ευαισθησίας στην ινσουλίνη σημαντικά βελτιωμένο. Αυτό μαρτυρά πως ίσως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως τρόπος ελέγχου του σακχάρου στο αίμα να μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο. Σκοπός είναι οι δοκιμές σε ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ισχυρίζεται πως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής έντασης είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία, προασπίζοντας την ασφάλεια της εν λόγω προσέγγισης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από την μελέτη των εν λόγω επιστημόνων δεν προέκυψαν παρενέργειες στα ζώα, με τον δρ. Κάρτερ να υπογραμμίζει: «Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία μη παρεμβατικών θεραπειών οι οποίες θα ελέγχουν τα κύτταρα εξ αποστάσεως πολεμώντας τελικώς τον διαβήτη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις