Η ανάλυση δειγμάτων φωνής μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών IBM και Pfizer. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι καλούνται να περιγράψουν τι απεικονίζεται σε ένα σκίτσο, με το σύστημα να ανιχνεύει την πρώιμη εμφάνιση της νόσου, έως και επτά χρόνια πριν. Μάλιστα, η ακρίβεια φτάνει στο 70%.

Το σύστημα στηρίζει την πρόβλεψή του στον εντοπισμό γραμματικών και συντακτικών λαθών στην ομιλία, τα οποία και υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια. Το σύστημα λειτουργεί μέσω της χρήσης αλγόριθμων επεξεργασίας της γλώσσας, με σκοπό να αναλύσει σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, οι οποίοι υποβάλλονται σε γνωστικό τεστ, γνωστό τα τελευταία χρόνια για τη διάγνωση της νόσου της άνοιας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποιήθηκαν δείγματα φωνής από ανθρώπους που συμμετείχαν στην αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, η οποία παρακολουθεί από το 1948 περίπου 5.000 ανθρώπους, αλλά και τις οικογένειές τους. Στη σχετική δημοσίευση του ιατρικού περιοδικού ”The Lancet eClinicalMedicine”, αναφέρεται πως αναλύθηκαν φωνές ανθρώπων σε ηλικία 65 ετών, προβλέποντας ποιοι θα νοσούσαν από Αλτσχάιμερ, έως τα 85, κάτι που ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί, λόγω της ύπαρξης των σχετικών στοιχείων.

Η αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου, δήλωσε πως: «Το βασικό εύρημα είναι ότι επτά χρόνια πριν την κλινική διάγνωση μπορούμε να πούμε με ακρίβεια 70% ότι κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της νόσου, μπορείς να προετοιμαστείς και να ρυθμίσεις τη ζωή σου καλύτερα».

Σύμφωνα με το BBC, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ χαρακτήρισε την έρευνα ”ενθαρρυντική”, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σχολιάζοντας πως:

«Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι ζωτική για την ποιότητα ζωής με τη νόσο, καθώς, δυστυχώς, συχνά καθυστερεί η πρόσβαση των ανθρώπων με άνοια στην κατάλληλη θεραπεία, υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι τόσο αποτελεσματικότερες, όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις ξεκινούν, ενώ και οι δυνητικές νέες θεραπείες θα είναι επίσης πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου ή προτού καν εμφανιστούν τα συμπτώματα».

Από τη πλευρά της, η διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, Φιόνα Καράγκερ, επισήμανε πως η εν λόγω έρευνα αποτελεί σημαντικό βήμα:

«Η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να έχουμε πολύ πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αν και πρέπει να δούμε αυτές τις μεθόδους να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Πάντως, χρειαζόμαστε απελπισμένα περισσότερη έρευνα αυτού του είδους, δεδομένου ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις