Η NASA προανήγγειλε πως θα δοθεί συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια “συνταρακτική νέα ανακάλυψη για το Φεγγάρι” σε σχέση με το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis, που έχει στόχο να στείλει αστροναύτες στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης το 2024. Οι εικασίες είναι πολλές. Μεταξύ αυτών εικάζεται πως ίσως ανακοινωθεί η ύπαρξη παγωμένου νερού στον νότιο πόλο της Σελήνης. Επίσης, είναι πιθανόν να αποκαλυφθεί πως υπάρχουν μεγάλες ηφαιστειώδεις σπηλιές κάτω από την επιφάνεια του Άρη, της Αφροδίτης και της δικής μας Σελήνης. Αυτές οι σεληνιακές σπηλιές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο για τους μελλοντικούς εξερευνητές του πλανήτη. Τα ευρήματα προέρχονται από το ιπτάμενο παρατηρητήριο Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), το οποίο έκανε την πρώτη του πτήση το 2007.


Το SOFIA είναι ένα τηλεσκόπιο, τροποποιημένο στην μορφή επιβατικού αεροσκάφους 747 και μεταφέρει τα όργανα παρατήρησης πάνω από την γήινη ατμόσφαιρα, γεγονός που έχει πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τα τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Γη, καθώς ξεπερνά πολλά από τα εμπόδια που θέτει εκ των πραγμάτων η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. To SOFIA, έχει επίσης το πλεονέκτημα πως είναι εύκολο να αναβαθμιστεί καθώς συλλέγει δεδομένα και επιστρέφει στη Γη σε τακτά διαστήματα.  Η διαδικασία συντήρησης και αναβάθμισης, γίνεται στο Armstrong Flight Research Center στην Καλιφόρνια. Κάθε του πτήση διαρκεί 10 ώρες.

Στην συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχει η δρ. Κέισι Χόνιμπολ, η οποία πραγματοποίησε έρευνες για την αναζήτηση νερού στη Σελήνη, με μία τεχνική που βασίζεται στις υπέρυθρες ακτίνες. Η συμμετοχή της ίσως είναι δείγμα πως η ανακάλυψη που θα δημοσιοποιηθεί αφορά την ύπαρξη νερού στον δορυφόρο της Γης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις