Αν για την Ελλάδα υπήρχε μία ημερομηνία αφετηρίας για αυτήν την επανάσταση θα μπορούσε να είναι η μεθαυριανή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020.
Τότε ξεκινά (και πιθανώς ολοκληρώνεται σε χρόνος εξπρές εντός της εβδομάδας ) ο διαγωνισμός για την εκχώρηση συχνοτήτων και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα της Ελλάδας για την ψηφιακή μετάβαση. Ψηφιακή μετάβαση που είναι και από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και φυσικά της «ψηφιακής Βίβλου» του αρμόδιου υπουργείου εις την οποία πρόσφατα αναφερθήκαμε αναλυτικά μέσα από το Flash.gr

θεωρητικά οι πρώτες υπηρεσίες του 5g θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του νέου έτους.
O υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δηλώνει ότι η πληθυσμιακή κάλυψη από τα δίκτυα 5G  θα φτάσει το 60% σε τρία χρόνια και το σχεδόν απόλυτο σε έξι χρόνια..

Tον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και θα αφορά στη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 700 MHz, 2 gGHz, 3.400 έως 3.800 MHz και 26 GHz.
Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα έχουν τη δυνατότητα σε κάθε γύρο της δημοπρασίας να διεκδικήσουν μέχρι και έξι τμήματα  στο φάσμα και το δημόσιο θα εισπράξει σταδιακά γύρω στα 370 εκατομμύρια ευρώ.
Ως προς την ανάπτυξη του δικτύου 5G  απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ας ελπίσουμε ότι οι ανάδοχοι θα τα πάνε καλύτερα  π.χ από ότι στις οπτικές ίνες όπου οι επενδύσεις δεν έχουν τον απαραίτητο ρυθμό με την υστέρηση σε αυτόν τον τομέα να την βιώνουμε ως κοινωνία και στα δύο λοκνταουν.
Οι τρεις βασικοί εγχώριοι πάροχοι έχουν συμπράξει με την Ericsson.

Οι κεραίες επίσης θα πρέπει να πυκνώσουν καθώς το 5G χρησιμοποιεί ζώνες χιολοστομετρικού μήκους κύματος και άρα η κάθε συσκευή που θα το χρησιμοποιεί θα πρέπει να έχει μικρή απόσταση από τον πομπό με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πραγματικότητα όπου μετά το αντιεμβολιαστικό κίνημα και το αντί 5G κίνημα έχει σχεδόν συγκροτηθεί.

Στη συνέχεια επίσης θα ξεκινήσει ένας τεράστιος κύκλος πωλήσεων κινητών τηλεφώνων που θα είναι συμβατά με το 5G.
ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης σε σχέση με το 4g θα απελευθέρωσει δυνατότητες στις μεταφορές, στην ιατρική, στην εκπαίδευση και θα μετασχηματίσει ολόκληρους επιχειρηματικούς κλάδους δημιουργώντας και νέους.
Και πριν φτάσουμε στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ή στο τηλεχειριζόμενο σπίτι, υπάρχουν ως υπόδειγμα βιομηχανίες που παρασκευάζουν αντικείμενα του παρόντος όπως η Daimler Mercedes όπου έχοντας επενδύσει πάνω από 730 εκατομμύρια ευρώ  στο Ζιντελφίγκεν και την Factory 56 «απολαμβάνει» ήδη το 5G καθώς όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα γίνονται εντελώς φουτουριστικά.

Συμβαίνει τώρα και έρχεται από το μέλλον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις