Για την κατασκευή του χαρταετού Θα χρειαστούμε:

  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο περίπου 80 εκατοστά το καθένα (ή για καλύτερο χαρταετό 3 ξερά καλάμια κομμένα στη μέση)
  • χαρτί
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά ή χάρτινες κορδέλες.

Κατασκευή:
♦ Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.
Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται.

♦ Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.
Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

♦ Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί, και το κόβουμε γύρω – γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών.

Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλάμε με αλευρόκολλα (δηλ. αλεύρι με λίγο νερό).

♦ Σε δυο άκρα Α, Β και στο κέντρο Ο στερεώνουμε το σπάγκο, ενώ στα Δ και Ε την ουρά όπως στην παρακάτω εικόνα.Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το ύψος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει.

Πηγή πληροφοριών kiosterakis.gr

♦ Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε από λωρίδες 30-40 εκατοστών που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες, χρωματιστά χαρτιά ή χάρτινες κορδέλες, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο. Δένουμε την ουρά στο Ζ.

♦ Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι 3 κομμάτια σπάγκος δεμένος στα σημέια Α, Β και Ο. Στο σημείο της ένωσης Γ δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Χαρταετός ουρά και ζύγια

Η ουρά είναι το σημαντικότερο τμήμα της πτητικής μας κατασκευής καθώς το μήκος της είναι αυτό που οριοθετεί το κέντρο βάρους της: Όσο μεγαλύτερη ουρά τόσο το καλύτερο όταν η ένταση του ανέμου αυξάνεται.

Το χαρτί θεωρείται το καλύτερο υλικό τόσο για την κατασκευή όσο και για την προέκτασή της. Επιπλέον, τα ζύγια συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ισορροπία του χαρταετού και για τον λόγο αυτό πρέπει να τα ελέγξουμε πριν δοκιμάσουμε τις πτητικές του δυνατότητες.

Δείτε στο βίντεο τα σωστά ζύγια στον χαρταετό…

Χαρταετός πως να πετάξει

Μία τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο, ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο, ενώ είναι επικίνδυνο καθώς θα κοιτάζεις ψηλά κι ενδέχεται να τραυματιστείς γι αυτό χρειάζεται προσοχή και έλεγχος. Επιστράτευσε λοιπόν κάποιο «βοηθό» για να κρατά τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσύ κρατάς την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.

Μόλις πετάξει ο χαρταετός:

  • Άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά (εδώ «κολλάει» η γνωστή φράση: «αμόλα καλούμπα!») και στη συνέχεια φρόντισε να ‘ναι άνετο το σχοινί στα χέρια σου.
  • Αν σε «τραβάει» άφησε κι άλλο σχοινί για να πάει πιο ψηλά.
  • Αν το σχοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξε το ελαφρά γιατί –προφανώς- ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις