Τεράστιες ελλείψεις βάζουν «φρένο» στην παραγωγή των προϊόντων της Apple. Ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού, Τιμ Κουκ, τονίζει πως θα καταγραφεί μεγάλο πρόβλημα στα κέρδη, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είδε αύξηση έως και 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Οι ελλείψεις επηρεάζουν πρωτευόντως το iPad και το Mac. Διαχειριζόμαστε καλά τη ζήτησή μας, αλλά τι κάνουν οι άλλοι, δεν ξέρω. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αυτό μπορώ να σας το πω», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, διευκρίνισε πως πρόκειται για προβλήματα προμηθευτικής φύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν προϊόντα με το δικό της τσιπ Μ1, που περιλαμβάνoυν το νέο iPad Pro και το iMac 2021.

Επίσης, είπε πως είναι «πολύ πολύ δύσκολο» να προβλεφθεί το πότε εκτιμάται πως θα τελειώσουν οι ελλείψεις, ενώ το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων παραγωγής τσιπ σημαίνει πως λειτουργούν σχεδόν στο έπακρο των δυνατοτήτων.

Παρόλα αυτά, αναλυτές σημειώνουν ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία του τεχνολογικού κολοσσού αρχίζουν από το 2018 και συγκεκριμένα με την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Ενώ οι κατασκευαστές και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιλύσουν την έλλειψη τσιπ, τα τρέχοντα ζητήματα εντοπίζονται ήδη από το 2018 και την έναρξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Μπεν Μπάρινγκερ, αναλυτής στο Quilter Cheviot.

«Αυτό επιδεινώθηκε απλώς από την κρίση του κορονοϊού καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να βιώσουν καθώς ανοίγουν οι οικονομίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις