«Οι ψηφιακές συναλλαγές μέχρι αυτήν την στιγμή έφτασαν τα 490 εκατομμύρια και θα περάσουμε τα 500 εκατομμύρια. Ξεκίνησαν από τα 8,8 εκατομμύρια το 2018, περνάνε στα 34 εκατομμύρια το 2019, στα 94 εκατομμύρια το 2020. Τα περισσότερα είναι διαλειτουργικότητες, αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει αρχίσει να λειτουργεί με έναν τρόπο ολοένα και πιο έξυπνο. Έχουμε γλιτώσει 55 ουρές ανά ενήλικο» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης, στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης ΕΕΝΕ και πρόσθεσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι υφιστάμενες ταυτότητες θα βρίσκονται στα wallet των κινητών τηλεφώνων.

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι το κράτος πρέπει πλέον να σχεδιάζει πολιτοκεντρικές υπηρεσίες, όπως έγινε και στο σύστημα εμβολιασμού, στον ανασχεδιασμό των γεγονότων ζωής και υπογράμμισε ότι «στις μεταβιβάσεις θα έχουμε μια μεγάλη αλλαγή, το ψηφιακό σύστημα μεταβίβασης ακινήτων». Όπως επεσήμανε, «είναι ενδιαφέρον να δίνει κανείς τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να μπορεί να μεταβαίνει ο εργαζόμενος σε αναβάθμιση δεξιοτήτων στην πορεία της ζωής του. Θα κάνουμε περισσότερες από μια καριέρα στην ζωή μας, ιδιαίτερα η επόμενη γενιά. Το reskilling θα γίνεται αναγκαίο σε κάθε επίπεδο για αυτό και χρειάζονται οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, η ψηφιακή πολιτική είναι ένας μηχανισμός μείωσης των ανισοτήτων. «Ένα κράτος που λειτουργεί ψηφιακά και γρήγορα είναι ένα κράτος που δημιουργεί ένα πεδίο ισότητας, βοηθά τους απόδημους, τα άτομα με αναπηρία, τον εργαζόμενο γονιό» και συμπλήρωσε ότι η ψηφιοποίηση δημιουργεί ένα κράτος που θα δουλεύει καλά, για όλους κι όχι μόνο για εκείνους που θα μπορούν να το προσεγγίσουν. «Βελτιώνει την παραγωγικότητα, τις υποδομές, με ίση πρόσβαση στις υποδομές».

Όσον αφορά στο θέμα της ψηφιοποίησης στον τομέα της δικαιοσύνης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «η δικαιοσύνη είναι ένας από τους χώρους που η ψηφιοποίηση είναι ελλιπέστατη» και αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται, στο σύστημα όπου μπορεί κανείς να κάνει ψηφιακή κατάθεση δικογράφου, στις ψηφιακές υπογραφές που θα χορηγηθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου δωρεάν σε επαγγελματικές ομάδες και πολίτες, αλλά και στο πινάκιο που θα είναι online, θα γίνει για όλα τα δικαστήρια. «Μιλάμε για μια παράλληλη στρατηγική του μικρού και μεγάλου έργου» είπε και υπογράμμισε ότι «το 2025 θα έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε θα έλεγα σχεδόν όλα τα έργα του ταμείου Ανάκαμψης». Σχολίασε πάντως ότι μεγάλη εκκρεμότητα της χώρας βρίσκεται στην σταθερή τηλεφωνία και επανέλαβε την αναγκαιότητα αποχαλκοποίησης του δικτύου, ενώ μίλησε και για το ίντερνετ μέσω μικροδορυφόρων και τόνισε για την αναγκαιότητα της μετατροπής του χαρτιού σε πληροφορία. Σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων «έχουμε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως υπηρεσίες cloud, κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη κά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις