Έλον Μασκ: Οι πρώτες λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας εξαγοράς του Twitter έρχονται σιγά σιγά στη δημοσιότητα.

Η συμφωνία ανάμεσα στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ και τους μετόχους του Twitter για την εξαγορά του μέσου, έναντι 44 δισ. δολαρίων έχει και πολλές άλλες όψεις.

Το πολύ σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι η ρήτρα αποζημίωσης, σε περίπτωση αποτυχίας της εξαγοράς: Όποια από τις δύο πλευρές κριθεί ως υπαίτια του ναυαγίου, θα αναγκαστεί να αποζημιώσει την άλλη με 1 δισ. δολάρια.

Η εξαγορά του Twitter εκτός της ουσίας της συμφωνίας που έχει να κάνει με το μέλλον της δημοφιλούς πλατφόρμας από εδώ και πέρα, είναι το ύψος της αποζημίωσης για το ενδεχόμενο της αποτυχίας, που δείχνει το πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία μεταβίβασης ενός τόσο μεγάλου περιουσιακού στοιχείου από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλον.

Μάλιστα, θεωρητικά τουλάχιστον, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter βρει έναν επενδυτή πρόθυμο να καταβάλει υψηλότερο τίμημα για την εξαγορά των μετοχών από τα 54.02$ ανά μετοχή τα οποία προσφέρει ο Έλον Μασκ, τότε το μέσον θα περάσει στον πλειοδότη και όχι στον ιδιοκτήτη της Tesla.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια ο Musk θα έχει κερδίσει 1 δισ. δολάρια!

Η Twitter Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Μασκ έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δανειοδότηση, ενώ παρέχει μία δέσμευση ιδίων κεφαλαίων για 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα έγγραφα της συμφωνίας αναφέρουν ότι η διαδικασία μπορεί να τερματιστεί αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι την 24η Οκτωβρίου. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί για ένα εξάμηνο, προκειμένου να καλυφθούν ειδικοί όροι που σχετίζονται με την τήρηση κανόνων κατά των μονοπωλίων, αλλά και εγκρίσεις αναφορικά με ξένες επενδύσεις.

Βουλιάζει η Tesla

Οι επενδυτές της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων φοβούνται ότι ο δισεκατομμυριούχος CEO της, μπορεί να πουλήσει μέρος των μετοχών του για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter.

Η μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter για 44 δισ. δολάρια, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την Tesla, οι μετοχές της οποίας έχουν πέσει δημιουργώντας απώλειες που φτάνουν τα 126 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μετοχές του Musk καταγράφουν απώλεια 40 δισ. δολαρίων τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης η πίεση στη μετοχή της Tesla προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ χρηματοδοτεί την εξαγορά του Twitter. Ο δισεκατομμυριούχος έχει λάβει ένα δάνειο ύψους 12,5 δισ. δολαρίων με εγγύηση τις μετοχές του στην Tesla – κατέχει ποσοστό 17% στην εταιρεία EV – και άλλα 13 δισ. δολάρια που δανείστηκε από τη Wall Street.

Ο Musk έχει συμφωνήσει να πληρώσει τα υπόλοιπα 21 δισ. δολάρια, αλλά δεν έχει πει πώς θα ξεθάψει τα κεφάλαια, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι μπορεί να πουλήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του Tesla για να καλύψει το κόστος.

Οι φόβοι ότι ο δισεκατομμυριούχος θα ξεφορτωθεί μέρος των μετοχών του για την εξαγορά «προκαλούν λούνα παρκ στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής Ντέιβιντ Ιβς.

Η Tesla είχε μάλιστα προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι η τιμή της μετοχής της θα υποχωρήσει κατά πολύ αν ο Μασκ πουλήσει τις μετοχές της ως ενέχυρο. «Εάν ο Έλον Μασκ αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές των κοινών μας μετοχών που έχει δεσμεύσει για την εξασφάλιση ορισμένων προσωπικών δανειακών υποχρεώσεων, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της τιμής της μετοχής μας», ανέφερε η εταιρεία στην τελευταία ετήσια ενημέρωσή της.

Τον Νοέμβριο, ο Μασκ πούλησε μετοχές αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Tesla, λόγω της λήξης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών και ενός φορολογικού λογαριασμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετώπιζε, όπως ανέφερε προηγουμένως ο Τιμ Λέβιν του Insider. Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 81% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, στις 2 Απριλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων κατά την ίδια περίοδο, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις