Το σημερινό (1/12) Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον αμερικανό μηχανικό, Τζέραλντ «Τζέρι» Λόσον, (Jerry Lawson) που ήταν επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε το πρώτο οικιακό σύστημα βιντεοπαιχνιδιών με αφαιρούμενες κασέτες (cartridges).

Ο Λόσον γεννήθηκε σαν σήμερα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ το 1940. Άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά από πολύ μικρή ηλικία, διορθώνοντας κυρίως τηλεοράσεις στη γειτονιά του, ενώ έφτιαξε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό.

Αργότερα, σπούδασε στα Queens College και City College of New York στη Νέα Υόρκη προτού μετακομίσει στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για να αρχίσει την πλούσια καριέρα του σε εταιρίες τεχνολογίας. Εκείνη την εποχή, η πόλη και η γύρω περιοχή είχαν γίνει γνωστές ως Silicon Valley.

Λίγα χρόνια αφότου πήγε στην Καλιφόρνια, τον Λόσον προσέλαβε η εταιρία Fairchild Semiconductor ως σύμβουλο και έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα προβιβάστηκε στη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ του τμήματος των video games της εταιρίας. Εκεί ηγήθηκε της δημιουργίας του συστήματος Fairchild Channel F. Αυτή ήταν η πρώτη οικιακή κονσόλα όπου ο χρήστης μπορούσε να αλλάζει «κασέτες». Είχε επίσης ψηφιακό μοχλό και τη δυνατότητα για παύση. Το Channel F άνοιξε το δρόμο για άλλες κονσόλες όπως το Atari, το SNES, το Dreamcast και άλλες.

Το 1980, ο Λόσον έφτιαξε τη δική του εταιρία με όνομα VideoSoft, μια από τις πρώτες εταιρίες video games που είχε ιδιοκτήτη έναν Αφροαμερικανό. Η εταιρία ανέπτυξε το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε δημοφιλείς κονσόλες Atari. Μπορεί η εταιρία του να έκλεισε έπειτα από πέντε χρόνια, αλλά θεωρούταν ήδη πιονέρος στον τομέα και εταιρίες τον προσέλαβαν ως σύμβουλο προκειμένου να αναπτύξουν πιο φιλικές προς το χρήστη κονσόλες.

Στις 9 Απριλίου του 2011 άφησε την τελευταία του πνοή στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Το ίδιο έτος η Διεθνής Ένωσης Δημιουργών Παιχνιδιών αναγνώρισε τον Λόσον, ως έναν από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας. Το κολέγιο USC δημιούργησε το Gerald A. Lawson Fund για να υποστηρίξει φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν το αντικείμενο.

Η αναγνώριση του και το “Ταμείο Λόσον”

Το 2011 η Διεθνής Ένωση Προγραμματιστών Βιντεοπαιχνιδιών (International Game Developers Association) αναγνώρισε τον Τζέρι Λόσον ως ένα από τους πρωτοπόρους του κλάδου.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας δημιούργησε επίσης το Ταμείο Λόσον για να υποστηρίξει υποεκπροσωπούμενους φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς τίτλους στο σχεδιασμό παιχνιδιών ή στην επιστήμη των υπολογιστών.

Τα επιτεύγματα του Λόσον μνημονεύονται στο World Video Game Hall of Fame στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Πηγή: sansimera

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις