Σαν σήμερα: Τα γραπτά μηνύματα τα μέσω κινητού, τα γνωστά SMS που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας μας, γιορτάζουν τα 30ά τους γενέθλια.

Το πρώτο sms στάλθηκε σε ένα κινητό τηλέφωνο από μηχανικό της Vodafone στο Berkshire της Βρετανίας στις 3 Δεκεμβρίου 1992 και έγραφε «Καλά Χριστούγεννα»

Ο τεχνικός Neil Papworth το έστειλε για να τεστάρει τη λειτουργία του σε ένα από τα αφεντικά της εταιρείας, τον Richard Jarvis, ο οποίος ήταν σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Και δεν πήρε ποτέ απάντηση…

Το τηλέφωνο του Jarvis, ήταν ένα Orbitel 901 και ζύγιζε 2,1 κιλά!

Στο απόγειο των sms, οι χρήστες αντάλλασσαν δισεκατομμύρια μηνύματα κάθε χρόνο και το 2010 η λέξη «sms» μπήκε στο λεξικό.

Η υπηρεσία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, αν και οι πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το iMessage, είναι πολύ πιο δημοφιλείς πλέον.

Σύμφωνα με τη Statista, το 2021 στάλθηκαν 40 δισεκατομμύρια sms στη Βρετανία από 150 δισεκατομμύρια το 2012. Η δημοφιλία τους έχει πέσει αρκετά καθώς δεν είναι κρυπτογραφημένα και επομένως δεν θεωρούνται ασφαλή.

Αντίθετα, καθημερινά αποστέλλονται 100 δισεκατομμύρια μηνύματα WhatsApp παγκοσμίως.

Η επανάσταση που έφερε το SMS ήταν καταλυτική. Οι άνθρωποι πλέον, περνούν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τα τηλέφωνά τους παρά μιλώντας σε αυτά.

Μερικά ιστορικά στοιχεία

Αρχικά, ένα  θα μπορούσε να είναι μόνο κείμενο, έως 160 χαρακτήρες. Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να σταλεί κάποιο σε μια φορητή συσκευή.

Τα περισσότερα πρώτα τηλέφωνα είχαν αριθμητικά πληκτρολόγια, με δύο ή τρία γράμματα συνδεδεμένα σε κάθε αριθμό και ήταν πιο χρονοβόρο να στείλει κάποιος μήνυμα. Για το γράμμα Γ για παράδειγμα έπρεπε ο χρήστης να πληκτρολογήσει το 1 τρεις φορές.

Το 1994, όμως το πρώτο κινητό τηλέφωνο Nokia με πληκτρολόγιο T9 έκανε τα SMS πιο εύκολα στη χρήση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις