Τεχνητό κρέας σαν πραγματικό: Μία επανάσταση στην παραγωγή τροφίμων ξεκίνησε στην Ιαπωνία
Επιστήμονες στην Ιαπωνία ανέπτυξαν τεχνητό κρέας με ρεαλιστική υφή, χωρίς ανάγκη εκτροφής ή σφαγής ζώων.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell αναφέρεται ότι μία ομάδα επιστημόνων δημιούργησε τεχνητό κρέας χρησιμοποιώντας μια αρχική ποσότητα κυττάρων και μια ειδική συσκευή που ονομάζεται βιοαντιδραστήρας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την παραγωγή κρεατικών που θα μοιάζουν σχεδόν 100% με το πραγματικό κρέας.
Μέχρι πρότινος, η μεγαλύτερη πρόκληση στον συγκεκριμένο τομέα ήταν η δημιουργία της κατάλληλης τρισδιάστατης δομής. Στη φύση, το κυκλοφορικό σύστημα εισέρχεται βαθιά μέσα στους ιστούς, μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, ώστε τα κύτταρα να μπορούν να αναπτυχθούν σε όλες τις διαστάσεις. Αντίθετα, στο εργαστήριο το μόνο που είχαν καταφέρει οι επιστήμονες ήταν η παραγωγή μιας μεμβράνης ενός ή δύο χιλιοστών.
Ρεαλιστική υφή, χωρίς σφαγή
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο χρησιμοποίησε έναν βιοαντιδραστήρα κοίλων ινών, με πάνω από 1.100 μικροσκοπικές ίνες που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά βαθιά εντός του τεχνητού κρέατος. Έτσι, κατάφεραν να αναπτύξουν ινοβλάστες που χρησιμεύουν στη σύνδεση των μυϊκών κυττάρων, παράγοντας 10 γρ. κρέατος κοτόπουλου με ρεαλιστική εμφάνιση και υφή.
Μοριακή επανάσταση στο εργαστήριο
Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η εφεύρεσή τους μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παραγωγή κρέατος που δεν θα περιλαμβάνει εκτροφή και θανάτωση ζώων, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος αλλά και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα μπορέσει να βοηθήσει στον έλεγχο των ιών που μεταφέρονται με τα ζώα, και ειδικά με τα πουλερικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρέας αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πειραματικούς σκοπούς, και ειδικά για τη δοκιμή φαρμάκων, την αναπαραγωγή ανθρώπινων μελών και την κατασκευή ρομπότ με αληθινούς μυς.
Ένα μέλλον χωρίς εκτροφή ζώων
Φυσικά, όλα αυτά θα απαιτήσουν δεκαετίες έρευνας, καθώς χρειάζεται η βελτιστοποίηση της μεταφοράς οξυγόνου, η απομάκρυνση του συστήματος των κοίλων ινών και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την καλλιέργεια σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, η επιτυχία των Ιαπώνων ερευνητών είναι σημαντική και πολλά υποσχόμενη.