Τι δείχνει για την υγεία σου το πόσες φορές πας τουαλέτα – Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις
Οι κενώσεις και η υγεία σου: Τι αποκαλύπτει ο ρυθμός του εντέρου για το σώμα σου.

Η συχνότητα των κενώσεων μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τη συνολική σου υγεία. Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Cell Reports Medicine έδειξε ότι τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η διάρροια σχετίζονται με διάφορα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι έχουν μία με δύο κενώσεις την ημέρα φαίνεται να βρίσκονται στη «χρυσή ζώνη» ισορροπίας για τον οργανισμό τους.
Τι αποκάλυψε η ανάλυση σε δείγματα αίματος και κοπράνων
Όπως αναφέρεται στο Science Alert, η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία 1.400 εθελοντών χωρίς γνωστά προβλήματα στα νεφρά ή στο πεπτικό σύστημα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι πόσο συχνά πηγαίνουν τουαλέτα και οι επιστήμονες τούς κατηγοριοποίησαν σε τέσσερις ομάδες: άτομα με δυσκοιλιότητα (μία ή δύο φορές την εβδομάδα), άτομα με χαμηλό-φυσιολογικό ρυθμό (τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα), άτομα με υψηλό-φυσιολογικό ρυθμό (μία έως τρεις φορές την ημέρα) και άτομα με διάρροια (πάνω από τέσσερις υδαρείς κενώσεις την ημέρα).
Οι ερευνητές δεν περιορίστηκαν απλώς στις αναφορές των συμμετεχόντων. Έλαβαν δείγματα αίματος και κοπράνων, αναλύοντας το γενετικό προφίλ και τη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, η ακραία συχνότητα των κενώσεων συνδεόταν με βιοδείκτες που παραπέμπουν σε προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις διάρροιας εντοπίστηκαν αυξημένα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο ανώτερο πεπτικό, καθώς και σημάδια ηπατικής βλάβης στο αίμα.
Αντίστοιχα, στους ανθρώπους με σπάνιες κενώσεις παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ευνοούν τη ζύμωση πρωτεϊνών – μια διαδικασία που συνδέεται με την παραγωγή τοξικών παραπροϊόντων. Όταν τα κόπρανα μένουν για πολύ καιρό στο έντερο, τα ωφέλιμα βακτήρια εξαντλούν τις φυτικές ίνες και αρχίζουν να «τρέφονται» με πρωτεΐνες. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί τοξίνες που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, ιδιαίτερα στα νεφρά.
Πώς συνδέονται η δυσκοιλιότητα και η διάρροια με πιθανούς κινδύνους
Μία από τις ουσίες που βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα των ατόμων με δυσκοιλιότητα ήταν η ινδοξυλο-θειικό οξύ. Πρόκειται για μια ουσία που παράγεται από τη ζύμωση των πρωτεϊνών, η οποία έχει συσχετιστεί με τη σταδιακή επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας. Αυτό το εύρημα ενισχύει την ιδέα ότι ο τρόπος λειτουργίας του εντέρου δεν επηρεάζει μόνο την πέψη, αλλά μπορεί να αποτελεί και προγνωστικό δείκτη για άλλες παθήσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι ρυθμίσουμε αυτή τη λειτουργία. Όσοι βρίσκονταν στη «χρυσή ζώνη» των καθημερινών κενώσεων είχαν γενικά καλύτερες διατροφικές συνήθειες, όπως υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και επαρκή ενυδάτωση, ενώ ασκούνταν συστηματικά. Τα δείγματα τους εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με τη ζύμωση ινών, κάτι που υποδηλώνει πιο υγιές και ισορροπημένο μικροβίωμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περάσει περιόδους δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ειδικά μετά από γαστρεντερίτιδες ή διατροφικές υπερβολές. Όμως η μελέτη δεν εστιάζει σε περιστασιακές διαταραχές, αλλά στη χρόνια κατάσταση του εντέρου. Δηλαδή, στον «δικό μας φυσιολογικό» ρυθμό, που μπορεί τελικά να αποκαλύπτει προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν με άλλα συμπτώματα.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας του εντέρου μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα είδος «καθρέφτη» για την υγεία μας. Αν και το θέμα είναι ταμπού για πολλούς, ίσως θα έπρεπε να μιλάμε περισσότερο γι’ αυτό – τουλάχιστον με τον γιατρό μας.