Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τα κρυπτονομίσματα
Φόρο 10% στις υπεραξίες από κρυπτονομίσματα, ειδική μεταχείριση για το staking και αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
Νέους κανόνες για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και της κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κεντρική αλλαγή αποτελεί η θέσπιση συγκεκριμένου φορολογικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία, με στόχο να καλυφθεί το υφιστάμενο νομοθετικό κενό και να ενισχυθεί η φορολογική βεβαιότητα για τους επενδυτές.
Κρυπτονομίσματα: Φόρος 10% στις υπεραξίες
Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, η υπεραξία που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη μεταβίβαση κρυπτοστοιχείων θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Η υπεραξία θα υπολογίζεται, κατά κανόνα, ως η διαφορά μεταξύ της τιμής απόκτησης και της τιμής μεταβίβασης. Παράλληλα, προβλέπονται συγκεκριμένοι κανόνες για την τεκμηρίωση των συναλλαγών, καθώς και για τον υπολογισμό της μέσης τιμής κτήσης όταν έχουν προηγηθεί διαδοχικές αγορές.
Ωστόσο, προβλέπεται εξαίρεση για υπεραξίες έως 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος, οι οποίες δεν θα φορολογούνται. Επιπλέον, η ανταλλαγή ενός κρυπτοστοιχείου με άλλο δεν θα δημιουργεί από μόνη της φορολογητέα υπεραξία.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ακόμη τον τρόπο αποτίμησης των κρυπτοστοιχείων που παρέχονται ως παροχή σε είδος σε εργαζομένους, εταίρους ή μετόχους. Η αξία τους θα υπολογίζεται σε ευρώ κατά τον χρόνο απόκτησής τους.
Παράλληλα, η αγορά κρυπτοστοιχείων εντάσσεται στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για τους σκοπούς των τεκμηρίων.
Τι ισχύει για το staking και τις άλλες αποδόσεις
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις αποδόσεις από δραστηριότητες που σχετίζονται με την αξιοποίηση κρυπτοστοιχείων, όπως ο δανεισμός, η παροχή ρευστότητας και το staking, δηλαδή η δέσμευση κρυπτοστοιχείων σε μηχανισμούς επικύρωσης συναλλαγών.
Οι συγκεκριμένες αποδόσεις θα φορολογούνται ως τόκοι, με συντελεστή 10%.
Ρυθμίσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Για τους σκοπούς της σχετικής φορολογίας, τα κρυπτοστοιχεία χαρακτηρίζονται ως ασώματη κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Η αξία τους θα προσδιορίζεται με βάση την τιμή τους σε ευρώ κατά την προηγούμενη ημέρα από τη γένεση της φορολογικής υποχρέωσης.
Επιπλέον, δεν θα επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής κατά την πώληση κρυπτοστοιχείων.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα οικειοθελούς δήλωσης υπεραξιών από παλαιότερες μεταβιβάσεις κρυπτοστοιχείων.
Η δήλωση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα 12 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, χωρίς την επιβολή προστίμων ή τόκων, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Αλλαγές σε τράπεζες και κεφαλαιαγορά
Πέρα από τα κρυπτονομίσματα, σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία.
Οι παρεμβάσεις καλύπτουν την εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, την τραπεζική ένωση, τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων, την εξυγίανση τραπεζών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παράλληλα, επικαιροποιούνται οι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις αγορές.
Ειδικότερα, ενισχύεται η εποπτεία των τραπεζών και των υποκαταστημάτων πιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Αλλαγές προβλέπονται και για τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ) και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ). Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η καλύτερη προστασία των επενδυτών και η αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων.
Ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά δεδομένα
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα εντάσσεται πλήρως στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP), μέσω του οποίου επενδυτές και επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε συγκρίσιμα εταιρικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος, τροποποιούνται οι κανόνες για τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και τις αγορές ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η παρέμβαση αποσκοπεί στο να διευκολύνει την άντληση κεφαλαίων από τις δημόσιες αγορές, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ελκυστική, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.