Την μπάλα στην εξέδρα

Όσοι περίμεναν ότι από την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Καρώνη θα δίνονταν απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις που προκύπτουν από την εγκληματική τραγωδία των Τεμπών, απογοητεύτηκαν. Ο καθηγητής, μετά από δεκατέσσερις μήνες, επέλεξε να καταφεύγει στην θεωρία της επιστήμης του και σε εκατόν είκοσι σελίδες να γράφει και τα αυτά και τα αντίθετα τους.
Το αν ευθύνονται τα σιλικονούχα έλαια για την πυρόσφαιρα, είναι το κύριο ερώτημα που καλείται ένα πόρισμα να απαντήσει, ώστε να λυθεί ένα τμήμα του μυστηρίου που αγκάλιασε ασφυκτικά το δράμα των πενήντα επτά νεκρών. Στο κύριο ερώτημα, διατίθενται απαντήσεις που καλύπτουν και το ναι και το όχι. Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να καούν στη μία σελίδα, αλλά ότι χρειάζονται θερμοκρασίες 330 βαθμών για να αναφλέγουν σε μια άλλη. Εδώ όμως πρόκειται για δικαστική έρευνα και όχι ακαδημαϊκή συζήτηση.
Το ότι υπάρχουν άλλες δεκατρείς γνωστές πραγματογνωμοσύνες, που και αυτές υποστηρίζουν αντίθετα ενδεχόμενα, καθιστά ακόμα πιο δυσχερές το δικαστικό έργο. Ο τεχνικός κόσμος εμφανίζεται διχασμένος σε τέτοιο βαθμό που είναι να απορείς με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν οι δικαστές τι θα βαρύνει στην ετυμηγορία.
Ότι το πολιτικό μας προσωπικό, και μάλιστα μπροστά σε αυτή την τραγωδία, έχει προτάξει το κομματικό συμφέρον υιοθετώντας επιχειρήματα ανάλογα με την στόχευση τους και το τι εξυπηρετεί, έχει γιγαντώσει την καχυποψία του κόσμου. Και το πόρισμα έρχεται να επιτείνει ακριβώς αυτήν καχυποψία.
Σε μια κοινωνία που σε μεγάλο βαθμό έχει υιοθετήσει την τοξικότητα, η ανάγκη για μια αδιαμφισβήτητη και ξεκάθαρη τεχνοκρατική θέση θα αποτελούσε μια στοιχειώδη απάντηση για όσους προσπαθούν να βρουν την αλήθεια και πραγματικά θα διευκόλυνε την δικαστική έρευνα.
Δυστυχώς η λογική του Πόντιου Πιλάτου που διατρέχει την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή είναι ανάξια της ανάγκης για καθαρές κουβέντες. Και όταν είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, απλά αποφεύγεις να απαντήσεις και πετάς κατά το κοινώς λεγόμενο «την μπάλα στην εξέδρα»…