Το απλό συμπλήρωμα που μειώνει συμπτώματα και διάρκεια κρυολογήματος, σύμφωνα με μελέτη
Νέα μελέτη δείχνει πως ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη και ταχύτερη ανάρρωση από ιώσεις.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο BMJ Open, αναφέρεται ότι ο ψευδάργυρος, ένα στοιχείο που καθορίζει τη δραστικότητα 300 και πλέον ενζύμων, είναι η λύση στο πρόβλημα των αναπνευστικών ασθενειών όπως η γρίπη και η πνευμονία. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά τώρα υπάρχουν οι απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις ώστε να αναπτυχθούν θεραπείες. Αυτό θα σημάνει την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ από δαπάνες των συστημάτων υγείας.
Όπως διαβάζουμε στο Science Alert, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϋ διεξήγαγαν μια ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας για να δουν αν ο ψευδάργυρος μπορούσε όντως να μειώσει τον χρόνο νόσησης από ασθένειες του αναπνευστικού. Στη μελέτη τους στράφηκαν κυρίως στις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε ενήλικα άτομα και ανέλυσαν δεδομένα από 28 κλινικές δοκιμές με διάφορες μορφές ψευδαργύρου, όπως ρινικά σπρέι, χάπια κ.λπ. Η διαφορά αυτής της μελέτης από άλλες είναι ότι εξετάστηκαν άτομα που δεν είχαν έλλειψη ψευδαργύρου.
Σημαντική μείωση στη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων
Τι βρήκαν οι ερευνητές; Λαμβάνοντας τον ψευδάργυρο προληπτικά, μειώθηκε η εμφάνιση συμπτωμάτων αναπνευστικών νόσων κατά 28%. Παράλληλα, μειώθηκε η ένταση των συμπτωμάτων κατά 87%. Και σε όσους ήταν ήδη ασθενείς, μειώθηκε η διάρκεια της ασθένειας. Κατά μέσο όρο, ο ψευδάργυρος βοηθούσε τους ασθενείς να αναρρώσουν δύο μέρες νωρίτερα από όσους δεν παίρνουν ψευδάργυρο. Αν και με τη λήψη ψευδαργύρου δεν εμποδίζεται η λοίμωξη, οι ασθενείς ανάρρωσαν σαφέστατα πιο γρήγορα.
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι αρχικές έρευνες δεν ήταν απαραίτητα μεγάλης κλίμακας, ούτε χρησιμοποιήθηκε η ίδια δόση ψευδαργύρου ώστε να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα. Παράλληλα, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να έχουν διερευνήσει τον μηχανισμό δράσης του ψευδαργύρου κατά των ιών που μολύνουν το αναπνευστικό. Υπάρχει η υπόθεση ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ή μειώνει τη φλεγμονή, αλλά τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για αντιική δράση, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπινες μελέτες.
Δεν είναι ξεκάθαρη η βέλτιστη μορφή ή δόση
Στις περισσότερες έρευνες χρησιμοποιήθηκε γλυκονικός ψευδάργυρος ή οξικός ψευδάργυρος, χωρίς όμως να είναι απαραίτητα η καλύτερη μορφή συμπληρώματος. Επίσης, δεν είναι γνωστό σε ποια μορφή (σπρέι, χάπι κ.λπ.) δρα καλύτερα, ενώ στις παρενέργειες έχουν συμπεριληφθεί ναυτία και απώλεια οσφρήσεως.
Αυτό στο οποίο καταλήγουν οι ερευνητές είναι ότι προς το παρόν ο ψευδάργυρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με εμβόλια και σχολαστική υγιεινή για την πρόληψη. Σε ό,τι αφορά την ανάρρωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρόνου της ασθένειας. Με περισσότερες μελέτες, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να διαφωτίσουν αυτό το πεδίο της επιστήμης και να ανοίξουν το δρόμο για θεραπευτικές στρατηγικές και πρόληψη.