Το πλυντήριο δεν σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια των ρούχων - Τι πρέπει να κάνετε
Νέα μελέτη δείχνει ότι το πλύσιμο στους 60°C δεν αρκεί για να σκοτώσει βακτήρια σε κοινές πλύσεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, το πλύσιμο των ρούχων στους 60°C βρέθηκε αναποτελεσματικό κατά των μικροβίων μετά από δοκιμές έξι διαφορετικών πλυντηρίων. Τα μισά απέτυχαν να εξουδετερώσουν τους μικροοργανισμούς στους σύντομους κύκλους και το ένα τρίτο στους μεγαλύτερους. Σε μία περίπτωση, μία συσκευή στη ρύθμιση των 60°C δεν κατάφερε να πιάσει καν τους 20°C. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν στις συνηθισμένες συνθήκες πλύσης (θερμοκρασία και απορρυπαντικό) και να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Σφάλματα μέτρησης θερμοκρασίας: ένας αόρατος κίνδυνος
Όπως διαβάζουμε στο bgr.com, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορτ τονίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τις ενδείξεις των πλυντηρίων τους χωρίς να ξέρουν τι θερμοκρασία αναπτύσσουν. Έτσι, μπορεί να έρχονται σε επαφή με μολυσμένα ρούχα, κάτι που είναι δυνητικά επικίνδυνο. Οι πραγματικές θερμοκρασίες στους κάδους πλύσης διαφέρουν σημαντικά από τις ενδείξεις, και αυτό δυσκολεύει την αποτελεσματική απολύμανση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο επηρεάζει κυρίως τους σύντομους οικολογικούς κύκλους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά συχνά δεν επιτυγχάνουν τις θερμοκρασίες που υπόσχονται. Η έλλειψη ακριβούς ελέγχου θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την υπερβολική εμπιστοσύνη των χρηστών στις ενδείξεις, δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Βακτήρια που προσαρμόζονται: το νέο πρόσωπο της ανθεκτικότητας
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι τα βακτήρια μέσα στο πλυντήριο αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Αναλύσεις DNA έχουν δείξει ότι διάφορα είδη προσαρμόζονται στους επαναλαμβανόμενους κύκλους πλύσης, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ρούχα όπως οι εργαστηριακές και νοσοκομειακές ποδιές που πλένονται σε οικιακά πλυντήρια. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών με μεγαλύτερη αντοχή, που μπορεί να μεταφερθούν στο δέρμα ή σε άλλα ρούχα και επιφάνειες.
Ορισμένοι ερευνητές έχουν εντοπίσει την παρουσία Staphylococcus aureus, E. coli και Pseudomonas aeruginosa σε ρούχα που θεωρούνταν καθαρά. Τα βακτήρια αυτά, αν επιμείνουν, μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις ή ακόμα και πιο σοβαρές καταστάσεις σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Προληπτικά μέτρα για υγιεινή και προστασία
Τι προτείνουν οι ειδικοί; Να πλένουμε τα ρούχα τουλάχιστον μία φορά στους 90°C, ειδικά εάν πρόκειται για ρούχα που φοριούνται σε χώρους με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, όπως νοσοκομεία, γυμναστήρια ή παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά με απολυμαντική δράση ή πρόσθετα όπως λευκαντικό με βάση το οξυγόνο ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Η απολύμανση του πλυντηρίου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα είναι επίσης κρίσιμη. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση εξειδικευμένων καθαριστικών ή απλά εκτελώντας ένα άδειο κύκλο στους 90°C με λίγο ξίδι ή χλωρίνη, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Έτσι αποφεύγεται η δημιουργία βιοφίλμ στο εσωτερικό του κάδου, όπου συσσωρεύονται βακτήρια και μούχλα.
Συντήρηση για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της συσκευής
Επίσης, η χρήση αφαλατωτή (descaler) μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αλάτων (ασβεστίου), τα οποία μπορεί να καταστρέψουν την αντίσταση του πλυντηρίου. Η τακτική συντήρηση όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση της συσκευής, αλλά συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη απολύμανση των ρούχων. Τα άλατα επηρεάζουν τη θερμοκρασία λειτουργίας, μειώνοντας την αποδοτικότητα και επιτρέποντας σε βακτήρια να επιβιώσουν.
Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να διαβάζουν προσεκτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλυντηρίων, να προτιμούν συσκευές με πιστοποιημένα προγράμματα υγιεινής (hygiene cycles) και να μην βασίζονται αποκλειστικά στους γρήγορους οικολογικούς κύκλους, ειδικά όταν πρόκειται για ευπαθείς πληθυσμούς ή ευαίσθητα ρούχα.