Με την 28η Οκτωβρίου να πέφτει φέτος Τετάρτη, οι επιλογές μας είναι περιορισμένες: κάποιοι θα ξεκουραστούν στο σπίτι, άλλοι θα προτιμήσουν μια ημερήσια εκδρομή, μερικοί ίσως βολτάρουν στην Αθήνα και τα περίχωρα κ.ο.κ. Το μόνο σίγουρο για όλους, είναι ότι αυτή η μέρα θα μας βρει να τρώμε έξω, μακριά από την κουζίνα, τα μαγειρέματα και το μάζεμα των πιάτων. Κι αν κάνουμε τη σωστή επιλογή στο φαγητό μας, θα ξεχάσουμε εύκολα ότι την επόμενη μέρα μας περιμένει και πάλι το αφεντικό στο γραφείο, με τα υπέροχα πιάτα τους. Οι παρακάτω δοκιμασμένες ταβέρνες, πάντως, αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχίας, αρκεί να κλείσετε τραπέζι προτού τις επισκεφτείτε.
Άμα λάχει στης Νεφέλης
Κλασικό ελληνικό μεζεδοπωλείο, που αν ο καιρός είναι καλός η υπέροχη αυλή με τις νεραντζιές και τις λεμονιές κερδίζει τις εντυπώσεις και σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί και να βρίσκεσαι εκτός Αθηνών. Στα παλιομοδίτικα σερβίτσια του μπορείτε να δοκιμάσετε χοιρινή τηγανιά με δενδρολίβανο και λεμόνι, ρεβίθια φούρνου με καπνιστό χοιρινό και πολλούς άλλους υπέροχους μεζέδες, θαλασσινούς και μη, από 5,50 μέχρι 7,90 ευρώ ο καθένας. Οι επιλογές του κοτόπουλου, μπιφτεκιού και μπριζόλας φυσικά δεν λείπουν, όπως δεν λείπουν και τα υπέροχα επιδόρπια για αυτούς που αναζητούν ισορροπία γλυκού και αλμυρού σε ένα γεύμα. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Άμα λάχει στης Νεφέλης εδώ. Πληροφορίες: Άμα Λάχει, Μεθώνης 66 & Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, 210 3845974, 15-18 ευρώ το άτομο, www.facebook.com/amalaxeiresto
Ψωμί κι Αλάτι
Το εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου αποτελεί μια μοντέρνα ταβέρνα με περιποιημένη και εμπνευσμένη ελληνική κουζίνα που σίγουρα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Στο μενού του θα βρείτε οικείες και πιο παράξενες γεύσεις, από σπιτικό μπιφτέκι και μοσχαρίσια μάγουλα μέχρι γιουβέτσι από θάλασσα και σολομό φιλέτο, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να πειραματιστείτε με πιάτα όπως η καλαμαράδα (καλαμάρι στο τηγάνι με φασόλια, ντομάτα και τσορίθο), το μοσχαρίσιο μπέργκερ με μαγιονέζα με λευκή τρούφα κ.ο.κ. Οι τιμές ξεφεύγουν από αυτές της συνηθισμένης ταβέρνας, αλλά ανάλογα με τις επιλογές σας μπορείτε να κινηθείτε συντηρητικά ή μη. Πληροφορίες: «Ψωμί & Αλάτι», Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 210 6848178, 30+ ευρώ το άτομο, www.psomialati.gr.
Στέκι του Ηλία
Όσοι αγαπάτε τα παϊδάκια δεν μπορεί να μην έχετε περάσει ποτέ από το Στέκι του Ηλία στο Θησείο, όπου κάνουν θραύση. Πιστή στην παράδοση, δεν πρόκειται να σας προσφέρει τίποτα άλλο στο μάτι από μια συνηθισμένη διακόσμηση με βαρέλια και παραδοσιακά τραπεζοκαθίσματα, αλλά σίγουρα θα σας αποζημιώσει με τις γεύσεις της, από μαγειρευτά μέχρι αρνίσια παϊδάκια, κοτόπουλο και περιποιημένα μπιφτέκια, με τις κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες να πρωταγωνιστούν στα πιάτα. Και το καλύτερο; Η τοποθεσία της δίνει λίγο την αίσθηση χωριού. Πληροφορίες: Θεσσαλονίκης 7 και Επταχάλκου 5, Θησείο, 210 3458052, 12-18 ευρώ/άτομο, https://www.facebook.com/pages/To-steki-tou-ilia-Official-site/160010494163578.
Περί Ουσίας
Παραδοσιακές γεύσεις από εκλεκτά προϊόντα απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και περιβάλλον που δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας. Αυτά είναι τα 2 χαρακτηριστικά του Περί Ουσίας, που διαθέτει και αυλή για όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στο μενού του θα βρείτε ό,τι μεζέ βάλει ο νους σας, από… γιαουρτοσκόρδιο και τονοσαλάτα σε ντάκο μέχρι πάσης φύσεως κρεατομεζέ και θαλασσινό μεζέ, ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεση. Ό,τι πρέπει για να τα συνδυάσετε με ούζο, τσίπουρο κρασί και ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Πληροφορίες: Θησέως 25 & Δ.Πλακεντίας, Χαλάνδρι, 210 6830220, 20 ευρώ το άτομο, www.periousias.gr/
Ροζαλία
Σταθερή κι αγαπημένη αξία στα Εξάρχεια, η Ροζαλία είναι μια ταβέρνα-θεσμός που δύσκολα δεν θα σας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν σε μια φοιτητική συγκέντρωση, σε ένα παρεΐστικο γλέντι, σε ένα κυριακάτικο γεύμα. Κι αν θέλετε αυτή τη μέρα να την περάσετε σε κάτι οικείο και αγαπημένο, αυτή είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σας. Ο καταπράσινος κήπος μετατρέπεται από όαση δροσιάς το καλοκαίρι σε ζεστό και γεμάτο θαλπωρή το χειμώνα, ενώ τα φαγητά, από τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά, ικανοποιούν τον ουρανίσκο χωρίς να αδειάζουν το πορτοφόλι. Διαλέξτε τις αγαπημένες σας γεύσεις από το δίσκο με τα 16 ορεκτικά και συνεχίστε με ψαρονέφρι πιπεράτο, φιλέτο κοτόπουλο με σως πορτοκαλιού, μακαρονάδες, μαγειρευτά και διάφορα άλλα εμπνευσμένα και νόστιμα κυρίως. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να τσουγκρίσετε λίγο χύμα κρασί απ’ την Κρήτη και οικολογικό από την Εύβοια για το καλό. Πληροφορίες: Βαλτετσίου 54, Πλ. Εξαρχείων, Κέντρο, Αθήνα, 210 3302136, 210 3807992, 12-17 ευρώ το άτομο, http://www.rozalia.gr/index.php
Πηγή: www.clickatlife.gr