Aegean: Γυναίκες μηχανικοί αεροσκαφών - 10 εντυπωσιακές εικόνες [pics]

Μία από τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Επαμεινώνδα Κουτσούκη που αναδημοσιεύει σήμερα το flash.gr από το περιοδικό Blue Magazine της Aegean
Μία από τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Επαμεινώνδα Κουτσούκη που αναδημοσιεύει σήμερα το flash.gr από το περιοδικό Blue Magazine της Aegean

Aegean: Γυναίκες μηχανικοί αεροσκαφών αλλά και γυναίκες που ανέλαβαν επαγγελματικές ευθύνες στα αεροσκάφη παρουσιάζει το αφιέρωμα του Blue Magazine της Aegean με εκπληκτικές φωτογραφίες του Επαμεινώνδα Κουτσούκη

Aegean: Γυναίκες μηχανικοί αεροσκαφών στη βαριά συντήρηση εργάζεται όπως η κ. Σοφία Παυλίδου. Ως η πιο μικροκαμωμένη, την προτιμούν για κάθε εργασία που απαιτεί πρόσβαση σε στενά και δύσκολα σημεία του αεροσκάφους.

«Είναι ένα από τα πλεονεκτήματά μας», λέει χαμογελώντας και τονίζει ότι η επιδεξιότητα των χεριών τους είναι, πολλές φορές, ανώτερη από εκείνη των αντρών συναδέλφων τους. «Κάποιες δουλειές απαιτούν μυϊκή δύναμη, κάποιες άλλες ελιγμούς και επιδεξιότητα. Η ομάδα πρέπει να έχει άτομα με ικανότητες που αλληλοσυμπληρώνονται» λέει μία από τις γυναίκες που παρουσιάζονται στο υπέροχο αφιέρωμα το περιοδικού

Πώς αντιμετωπίζει ο περίγυρος το γεγονός ότι κάνει ένα «αντρικό», στη συνείδηση πολλών, επάγγελμα; «Το να λες ότι είσαι μηχανικός αεροσκαφών προκαλεί πάντα εντύπωση. Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει την παρουσία μας σε αυτόν τον χώρο». Η δουλειά του μηχανικού απαιτεί συνεννόηση με πολλές άλλες ειδικότητες. «Εκτός από τους συναδέλφους μας, μιλάμε και με τους πιλότους, με το πλήρωμα, με το προσωπικό εδάφους, κανείς δεν περιορίζεται στενά στο αντικείμενό του. Η εργασία μας είναι ομαδική και η συνεργασία απαραίτητη».

Ισότητα στην πράξη

Στις διοικητικές θέσεις της Τεχνικής Διεύθυνσης της AEGEAN, οι μισές από τις θέσεις ευθύνης ανήκουν σε γυναίκες. Αξιέπαινη επίδοση και ποσοστό που δύσκολα συναντάς ακόμα και σε εταιρείες με αποκλειστικά δουλειές γραφείου. Αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γερογιάννης δεν βρίσκει κάτι παράξενο σε αυτό: «Για να πω την αλήθεια, αυτός ο έπαινος μου μοιάζει λίγο κενός.

Στην AEGEAN, από την πρώτη μέρα γυναίκες αναλάμβαναν θέσεις ευθύνης, όπως η επικεφαλής του λογιστηρίου μας, η επικεφαλής του συστήματος κρατήσεων, η επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Τιμών και Τιμολογιακής Πολιτικής, η επικεφαλής των Υπηρεσιών Εδάφους στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δεν ετέθη ποτέ ως στόχος, ως ζητούμενο. Απλώς επιλέγαμε πάντα τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση. Δεν χρειάστηκε καν να το συζητήσουμε, να το προσπαθήσουμε ή να το επιβάλουμε, μας ήταν απόλυτα φυσικό».  

Έτσι, όταν το 2013 εμφανίστηκαν οι πρώτες υποψήφιες μηχανικοί, δεν υπήρξε ο παραμικρός δισταγμός. «Με χαροποίησε όταν είδα ότι προσλάβαμε κοπέλες. Μάλιστα, οι ίδιες ζήτησαν να απασχοληθούν στην καθημερινή συντήρηση, που είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι.

Κι επειδή γνωρίζω ότι στο μυαλό των ανθρώπων καμιά φορά υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις, στα όρια των προκαταλήψεων, είχα τον νου μου από την αρχή για το ενδεχόμενο οι κοπέλες αυτές να μην τύχουν δίκαιης μεταχείρισης στην πορεία και στην εξέλιξή τους.

Όμως, επειδή η εταιρεία από το ξεκίνημά της έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία και περνάει στους ανθρώπους της αξίες όπως αξιοκρατία, ισότητα, σεβασμός και ακεραιότητα, τότε δεν χρειάζεται καν να τονίσεις το αυτονόητο.

Κανείς δεν ήρθε να μας πει πως αμφιβάλλει για ένα στέλεχος ότι δεν τα καταφέρνει επειδή είναι γυναίκα. Δεν υπήρξε ποτέ στην AEGEAN τέτοια νοοτροπία και, αν κάποιοι άνθρωποι είχαν τέτοιες ιδέες, δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία ή το έδαφος να τις εκφράσουν».

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα και δείτε τις φωτογραφίες στο Issue 81 του περιοδικού Blue Magazine της Aegean που αποτέλεσε και πηγή για το θέμα αυτό