Γκράφιτι Θεσσαλονίκη: Μια γυναίκα το «πορτρέτο της Θεσσαλονίκης»

Το γκράφιτι με το πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας έγινε το «πορτρέτο της Θεσσαλονίκης»
Το γκράφιτι με το πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας έγινε το «πορτρέτο της Θεσσαλονίκης»

Θεσσαλονίκη: Η εικόνα μιας νεαρής κοπέλας που δεσπόζει στην πλαϊνή όψη οικοδομής στη συμβολή των οδών Δ.Γούναρη και Αλ. Σβώλου, φιλοδοξεί να γίνει το πορτρέτο της πόλης.

Η mural δημιουργία είναι έργο του  Αργύρη Σαρασλανίδη, καλλιτέχνη μεγάλων τοιχογραφιών με καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και της συνδημιουργού του Σιμόνη Φοντάνα. Είναι μια «δουλειά- αντικείμενο προσφοράς, που στόχο είχε να δημιουργήσει το πορτρέτο της Θεσσαλονίκης, την εικόνα δηλαδή μιας νεαρής κοπέλας, «ενός καθημερινού, φρέσκου, νεανικού προσώπου, περιτριγυρισμένου από χρώματα». Τα χρώματα και τα σχήματα που πλαισιώνουν τη γυναικεία μορφή, όπως αναφέρει ο κ. Σαρασλανίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δίνουν μια ενέργεια που είναι αντιπροσωπευτική της διαχρονικότητας του Ναυαρίνου». Η περιοχή του Ναυαρίνου είναι ένα νεανικό και ιστορικό σταυροδρόμι της πόλης και ένα από τα αγαπημένα σημεία του καλλιτέχνη και της συνδημιουργού του έργου. «Όταν ενημερωθήκαμε για τη συντήρηση του κτιρίου στο οποίο δημιουργήσαμε το mural, θελήσαμε να προσφέρουμε αυτό το έργο στην πόλη».

 (έργο του καλλιτεχνικού διδύμου, η φωτογραφία είναι από αφιέρωμα της Athens Voice)

Οι δημιουργίες του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού διδύμου, αλλά και των συνεργατών του, υπάρχουν σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης, «έχουμε κάνει πολλές δουλειές αυτού του τύπου και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα σημεία της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό». «Πρόκειται για μια low cost, αναβάθμιση της πόλης», αναφέρει ο καλλιτέχνης διότι για πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη μια τέτοια παρέμβαση αποτελεί την καλύτερη λύση για την αισθητική της αναβάθμιση. «Έχω δει πολλές πόλεις όπως το Μαϊάμι ή το Λονδίνο να αναβαθμίζονται αισθητικά με τη δημιουργία τέτοιων murals (τοιχογραφιών μεγάλου μεγέθους)...Μπορείς να κάνεις πολλά με την street art...»

Ένα άλλο γκράφιτι σε πολυκατοικία στο Μεταξουργείο με τίτλο: «Τόσο πολλά βιβλία, τόσο λίγος χρόνος», είναι έργο του καλλιτέχνη SimpleG. Η τοιχογραφία του βρίσκεται στο Μεταξουργείο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 και συμβάλλει σημαντικά στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.