Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού 13 Φεβρουαρίου: Γιορτάζουμε τον έρωτα με ασφάλεια

Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού: Γιορτάζουμε τον έρωτα με ασφάλεια

Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού 13 Φεβρουαρίου: Μια ημέρα πριν από τον Άγιο Βαλεντίνο, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα του Προφυλακτικού.

Παγκόσμια Ημέρα ΠροφυλακτικούΗ χρήση του προφυλακτικού στη σεξουαλική επαφή είναι πολύ κρίσιμη για την προστασία μας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η σημερινή ημέρα καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη αν δούμε τα στοιχεία που καταγράφουν αλματώδη αύξηση διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, στις νέες μολύνσεις από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τον ιό HIV και την ιογενή ηπατίτιδα, όπως προκύπτει από την τελευταία συνάντηση για τις στρατηγικές που θα ακολουθήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περίοδο 2016 - 2021. Η Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού καθιερώθηκε ως μια ημερομηνία ορόσημο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κάνει «συνείδηση όλων μας» τη χρήση προφυλακτικών, ως μέσο ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΕΟΔΥ, αφορούν τις ηλικίες από 15 έως 49 ετών και δείχνουν 357.000.000 νέες μολύνσεις από Σ.Μ.Ν, εστιάζοντας εκτός από τον ιό HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες, σε τρεις λοιμώξεις που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση (Γονόρροια, Σύφιλη & HPV). «Η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των ΣΜΝ στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την ανάγκη παρέμβασης με στοιχεία κατεπείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωσή τους και να αυξήσουμε το ποσοστό εξέτασης του πληθυσμού για τα συγκεκριμένα νοσήματα, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το Τμήμα Παρεμβάσεων στη Κοινότητα του ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, σχετικά με νοσήματα καθώς και την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών και ιδιαίτερων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του HIV/AIDS και ΣΜΝ, τη γρηγορότερη διάγνωση αυτών, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να είναι κοινά αποδεκτές και αποτελεσματικές σε όλο το φάσμα των κοινωνικών ομάδων.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Kοινότητα πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης τη 13η Φεβρουαρίου και 14η Φεβρουαρίου που περιλαμβάνει:

  • Εξέταση rapid test για τον HIV με συμβουλευτική πριν και μετά, μέσω της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ στην περιοχή Γκάζι- Μετρό Κεραμικός από τις 15:30 έως και 22:30 στις 13 Φεβρουαρίου.
  • Οργάνωση σύντομων εργαστηρίων στους χώρους του SIMIOplus σχετικά με την ασφαλή χρήση του προφυλακτικού και προβολή ενημερωτικού slideshow στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.
  • Πρόγραμμα δρόμου σε café/bar στο γενικό πληθυσμό στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ανώνυμου Ελέγχου του ΕΟΔΥ //eody.gov.gr/simio-plus/


Σεξουαλική αγωγή: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δυστυχώς σημειώνουμε τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η σεξουαλική αγωγή στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι πλέον συχνή είδηση. Και παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί η σεξουαλική αγωγή να είναι ταμπού. 

Μάλιστα, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε πως επρόκειτο να ενταχθεί στα σχολεία φέτος, εντούτοις αποφασίστηκε να μετατεθεί για την επόμενη χρονιά και βλέπουμε... Συγκεκριμένα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η σεξουαλική αγωγή θα είναι μία από τις θεματικές ενότητες που θα ενταχθεί από την επόμενη χρονιά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών.

«Δημιουργούσε ζητήματα και δυσλειτουργία σε διάφορα σχολεία» είπε η υφυπουργός Μαρία Ζαχαράκη, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «βαθιά συντηρητική στροφή».

Στην εποχή της τεχνολογίας και των social media, που η πληροφορία, πολλές φορές λανθασμένη, φθάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο παιδί, η υπεύθυνη στάση επιβάλλει την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε τελική ανάλυση, έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στη σεξουαλικότητα του ατόμου.