Ιάπωνες πανεπιστημιακοί κάλεσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για την εκμετάλλευση των “γυναικών ανακούφισης”, των χιλιάδων Ασιατισσών, που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του (-) από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα, 16 σύλλογοι Ιαπώνων επιστημόνων -μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας- καταγγέλλουν “την σκλαβιά για (-)”, της οποίας υπήρξαν θύματα οι γυναίκες αυτές, στην πλειονότητά τους Κορεάτισσες, και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει “εντίμως” την ευθύνη.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ, είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Αυτές που μετατράπηκαν σε ‘γυναίκες ανακούφισης’ έπεσαν θύματα μιας αφόρητης βίας ως σκλάβες του (-)”, υπογραμμίζουν οι Ιάπωνες πανεπιστημιακοί στην ανακοίνωσή τους.

“Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε μια καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες (-)ουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους”, σημείωσε.

“Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της (-)ουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα“, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν καταλήγοντας το αίτημά τους στις αρμόδιες πλευρές “να αντιμετωπίσουν με εντιμότητα τις ηθικές βλάβες που έχει προκαλέσει στο παρελθόν η Ιαπωνία, όπως και τα θύματα”.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε εκφώνησε προσφάτως ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά την οποία μίλησε ξανά για “τις βαθειές τύψεις” της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι Κινέζες και οι Κορεάτισσες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις