Είκοσι τέσσερα εργαστήρια ενδέχεται να έχουν λάβει κατά λάθος ενεργούς βάκιλους της ασθένειας του άνθρακα, οι οποίοι εστάλησαν από το στρατιωτικό εργαστήριο της βάσης Ντάγκγουεϊ στη Γιούτα, εκ των οποίων ένα στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές.

Τα εργαστήρια αυτά πιθανόν έχουν λάβει βάκιλους που είχαν αδρανοποιηθεί με ακτινοβολία, αλλά για άγνωστο λόγο, μερικά δείγματα περιείχαν ακόμη ενεργούς βάκιλους. “Δεν υπάρχει κανένας γνωστός κίνδυνος για το ευρύ κοινό, ενώ είναι εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους” των εργαστηρίων αυτών, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

“Προς το παρόν, 24 εργαστήρια – εμπορικά, κυβερνητικά, πανεπιστημιακά – σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ και σε δύο χώρες του εξωτερικού πιστεύεται ότι έχουν λάβει ύποπτα δείγματα με ενεργούς βάκιλους του άνθρακα που προέρχονταν από παρτίδα η οποία χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2014“, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Κι ενώ οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την κατά λάθος αποστολή ενεργών βακίλων του άνθρακα, ανακάλυψαν μια άλλη παρτίδα με ενεργούς βάκιλους που χρονολογούνται από το 2008, μέρος των οποίων είχε σταλεί στην Αυστραλία.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών (CDC) έχουν αναλάβει τη διενέργεια έρευνας. Το Πεντάγωνο θα διενεργήσει επίσης έρευνα για να διαπιστωθούν πιθανές ευθύνες.

Ο υφυπουργός Άμυνας Μπομπ Γουόρκς ζήτησε από όλα τα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού να προβούν σε “ενδελεχή έλεγχο” όλων των διαδικασιών που έχουν σχέση με την αδρανοποίηση των βακίλων του άνθρακα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις