Κυπριακή ΑΟΖ: «Τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι» ανέφερε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα του think tank, Atlantic Council στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς και δήλωσε ότι «οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι».

Όπως αναφέρει το philenews.com, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ωστόσο, σε ερώτημα σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν η Τουρκία επιθυμεί συμβιβασμό με την Ελλάδα, ο κ. Τσαβούσουγλου διατύπωσε τη δική του άποψη για το πως φτάσαμε ως εδώ.

«Ζητήσαμε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις