ΚορονοϊόςΤζόζεφ Στίγκλιτς για Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση στο αμερικανό πρόεδρο εξαπέλυσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα». Συγκεκριμένα έγραψε: «Ο Τραμπ φέρει προσωπικά την ευθύνη για την περικοπή των κονδυλίων για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις πανδημίες και απέτυχε τις τελευταίες εβδομάδες να χρησιμοποιήσει τις προεδρικές του εξουσίες για να εξασφαλίσει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία και ζωτικής σημασίας προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με τον φονικό κορονοϊό».

«Αοριστολογούσε και υπέκφευγε διαρκώς», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή CoronaNomics, προσθέτοντας: «Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα πολλοί άνθρωποι. Εν συντομία, λοιπόν τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα. Αν έδινε απλώς σημασία σ’ αυτά που έλεγε η επιστήμη θα είχε ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Και γι’ αυτό το λόγο μείναμε απροστάτευτοι επειδή δεν κατανοεί την επιστήμη, δεν την κατανόησε εξ’ αρχής».

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ θρηνούν πάνω από 28.000 νεκρούς λόγω κορονοϊού. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

«Η ανεργία μπορεί να φθάσει στα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης»

Ο οικονομολόγος Tζόζεφ Στίγκλιτς σημείωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει άνεργο λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να εκτιναχθεί σε ύψη που είχε να δει η χώρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του 1930, που άφησε βαθιές ουλές στον ψυχισμό των Αμερικανών επί δεκαετίες: «Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο τόσο αιφνίδιο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανεργία έχει ήδη φθάσει στο 15%, το υψηλότερο ποσοστό από την Μεγάλη Ύφεση. Και δεν θα εκπλαγώ αν φθάσει στο 20%, 30%».

Στον αντίποδα ο Στίγκλιτς επαίνεσε τον τρόπο που η Ευρώπη χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού και την οικονομική κρίση που προκαλεί, λέγοντας πως οι κυβερνήσεις στηρίζουν οικονομικά επιχειρήσεις για να διατηρήσουν εργαζομένους στο δυναμικό τους και να μην τους απολύσουν. Τόνισε πως τα μέτρα αυτά είναι ανώτερα από τη στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ που ζήτησε την αποστολή επιταγών – βοηθημάτων 1.200 δολαρίων και απαίτησε να φέρουν την υπογραφή του την ώρα που οι ΗΠΑ οδεύουν στις κάλπες τον προσεχή Νοέμβριο. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί επαφίενται στους εργοδότες τους για την ασφάλιση υγείας τους και σ’ αυτή την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 αυτό είναι καταστροφικό», τόνισε.

Σημείωσε πως οι επιταγές αυτές δεν θα φθάσουν στα χέρια εκείνων που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: «Δυστυχώς, με τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση Τραμπ, αυτά τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη είναι εκείνα που δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Η κυβέρνηση λέει τώρα ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να φθάσουν στα χέρια τους οι επιταγές τους, αφήνοντας αυτά, τα πλέον ευάλωτα άτομα χωρίς υποστήριξη ζωής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις