Κορονοϊός Ουχάν: Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, έως αργά το βράδυ χθες, Πέμπτη 16 Απριλίου, αναθεωρήθηκε κατά 325 και ανήλθε σε 50.333 και ο αριθμός των θανάτων κατά 1.200 και ανήλθε σε 3.869. Το ανανεωμένο ποσοστό έρχεται μετά από εβδομάδες σκεπτικισμού σχετικά με τον αναφερόμενο αριθμό θανάτων, καθώς άλλες χώρες έχουν καταγράψει θανάτους που ξεπερνούν τις 10.000.

Οι ανακοινώσεις αυτές επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των κατοίκων, εν μέσω των αυξανόμενων διεθνών αμφιβολιών για τη διαχείριση της κρίσης από το Πεκίνο. Ήρθαν στο φως λανθασμένες αναφορές, καθυστερήσεις και παραλείψεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η αναθεώρηση προς τα πάνω ανακοινώνεται έπειτα από ευρύτερες εικασίες ότι ο αριθμός των νεκρών της Ουχάν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί.

Οι φήμες για περισσότερα θύματα κυκλοφορούσαν εβδομάδες τώρα μετά τις εικόνες που έδειχναν μεγάλες ουρές στα νεκροτομεία, με μέλη οικογενειών να περιμένουν να συλλέξουν από τα αποτεφρωτήρια τις στάχτες των νεκρών τους και τις αναφορές για χιλιάδες κενές τεφροδόχους στοιβαγμένες σε ένα μόνο γραφείο τελετών. «Αρχικά λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των νοσοκομείων και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μερικά ιατρικά ιδρύματα δεν κατάφεραν να συνδεθούν εγκαίρως με τα τοπικά συστήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστερημένη αναφορά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε κάποια κενά στην καταμέτρηση με ακρίβεια των ασθενών», μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CGTN, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ουχάν που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η υποψία ότι η Κίνα δεν ήταν διαφανής ως προς την επιδημία εντεινόταν τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει προβληματισμό σχετικά με τους περίπου 3.000 νεκρούς από την επιδημία, όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι κινεζικές αρχές. «Πιστεύετε πράγματι αυτούς τους αριθμούς σε αυτήν την απέραντη χώρα που ονομάζεται Κίνα και ότι έχουν έναν ορισμένο αριθμό κρουσμάτων και έναν ορισμένο αριθμό θανάτων, το πιστεύει κανείς πραγματικά;» είχε δηλώσει την Τετάρτη.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο αριθμός των θανάτων σε πολλές άλλες χώρες δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό θανάτων, γιατί άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 χωρίς να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ ή χωρίς να πάνε στο νοσοκομείο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 325, και ανέρχεται συνολικά σε 50.333 ή περίπου το 60% του συνόλου της ηπειρωτικής Κίνας. Γιατροί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουχάν έχουν επανειλημμένα ερωτηθεί για την ακρίβεια του αριθμού των νεκρών από δημοσιογράφους σε ταξίδια που διοργανώνονται από την κυβέρνηση.

Μερικοί από τους αξιωματούχους αυτούς αναγνώρισαν ότι άνθρωποι μπορεί να πέθαναν χωρίς να καταμετρηθούν τις πρώτες χαοτικές πρώτες μέρες της επιδημίας, προτού διατεθούν ευρέως τα διαγνωστικά τεστ. «Δεν μπορεί να υπήρχαν πολλοί (νεκροί) γιατί ήταν ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ουάνγκ Σινγκχουάν, επικεφαλής ενός από τα δύο νοσοκομεία εκστρατείας που κατασκευάστηκαν για την επιδημία σε δημοσιογράφους στην Ουχάν στις 12 Απριλίου, τονίζοντας ότι δεν μιλά εκ μέρους της κυβέρνησης.

Το κινεζικό πρακτορείο ανέφερε ότι οι λόγοι για την αλλαγή περιελάμβαναν την προσθήκη του αριθμού των ασθενών που δεν μπορούσαν να φτάσουν σε νοσοκομεία, καθυστερημένη, λανθασμένη ή διπλή αναφορά, καθώς και δυσκολία σύνδεσης πληροφοριών που αναφέρθηκαν από ιδιωτικά νοσοκομεία, προσωρινά νοσοκομεία και άλλα ιατρικά ιδρύματα που χειρίστηκαν τους ασθενείς. «Η ζωή και οι άνθρωποι είναι υψίστης σημασίας. Κάθε απώλεια ζωής κατά τη διάρκεια της επιδημίας δεν είναι απλώς πηγή θλίψης για την οικογένειά τους, αλλά και για την πόλη. Θα θέλαμε να στείλουμε τις ειλικρινείς μας συμπάθειες στα μέλη της οικογένειας εκείνων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, καθώς και στους συντρόφους μας και στο ιατρικό προσωπικό που θυσίασαν τη ζωή τους », ανέφερε μέλος της δημοτικής υπηρεσίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας Covid-19.

«Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορονοϊού», λένε οι αρχές

Μετά τις φωνές περί συγκάλυψης της πανδημίας, η Κίνα απαντά: «Ουδέποτε υπήρξε συγκάλυψη της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα», όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν. Ο Ζάο ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει καμιά συγκάλυψη. Κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο Ζάο διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ουχάν, ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των στοιχείων και ότι η αναθεώρηση είναι συνήθης διεθνής πρακτική.

Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση για διεθνή ενότητα κατά του κορονοϊού, μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και αρκετών άλλων ηγετών για τη διαχείριση της επιδημίας από το Πεκίνο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλες οι χώρες για να πολεμήσουμε την επιδημία και να κερδίσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας. Την προηγούμενη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μακρόν χαρακτήρισε «αφελές» το να ισχυριστεί ότι η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα ήταν καλύτερη από αυτή των άλλων χωρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις