Γιατροί χωρίς Σύνορα: «Απευθύνουμε έκκληση για την αποφυγή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της κερδοσκοπίας στα φάρμακα, τα τεστ ή τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στην πανδημία COVID-19».
Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για αναστολή και παράκαμψη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τη λήψη άλλων μέτρων, όπως ελέγχους των τιμών, για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα, να μειωθούν οι τιμές και να σωθούν περισσότερες ζωές.

  • Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead που πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές ρεμντεσιβίρης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 δεν έχει δεσμευτεί ακόμη ότι δεν θα θέσει σε ισχύ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σε όλο τον κόσμο.
  • Η αμερικανική εταιρεία Cepheid, που κατασκευάζει διαγνωστικά τεστ, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα κερδοσκοπίας στην πανδημία. Aνακοίνωσε ότι θα χρεώνει 19,80 δολάρια ανά τεστ στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, όπου οι άνθρωποι ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

Ήδη, ο Καναδάς, η Χιλή, ο Ισημερινός και η Γερμανία έχουν κάνει ενέργειες για να διευκολύνουν την παράκαμψη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκδίδοντας «υποχρεωτικές άδειες» για φάρμακα, εμβόλια και άλλα ιατρικά εργαλεία για τη νόσο COVID-19. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε υποχρεωτική άδεια για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) σχετικά με ένα φάρμακο που ερευνά για τη νόσο COVID-19.

Στην ιστοσελίδα τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τμήμα Eλλάδας, καλούν τους πολίτες να υπογράψουν, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμά τους

Οι υψηλές τιμές και τα μονοπώλια θα έχουν ως αποτέλεσμα να χορηγούνται με φειδώ τα φάρμακα, τα τεστ και τα εμβόλια, πράγμα που θα παρατείνει την πανδημία. Για το λόγο αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους.

Ο Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Προέδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δηλώνει: «Το ζητούμενο δεν είναι να απομονωθούμε ή να οχυρωθούμε και άλλο αλλά να έρθουμε πιο κοντά σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ως γιατρός το έχω δει με όλους τους ασθενείς, όπου και αν βρέθηκα. Το πιο δυνατό γιατρικό είναι η σύνδεση, η αλληλεγγύη».