Κιμ Γιονγκ Ουν Υγεία: Εδώ και μέρες διεθνή ΜΜΕ αναφερουνν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι βαριά άρρωστος μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση. Νότια Κορέα και Κίνα αμφισβητούν τις φήμες, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ τις χαρακτήρισε λανθασμένες. Μάλιστα, χθες τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε κώμα, ακόμη και νεκρό επανήλθαν, χωρίς ωστόσο τίποτα να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα αν δεν υπάρξει μια δημόσια εμφάνιση του νεαρού αλλά με επιβαρυμένη υγεία, ηγέτη.

Ενδεικτικό είναι ότι η προσοχή στους στρατιωτικούς κύκλους στρέφεται στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας σε περίπτωση θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ουν. Διαβλέπουν έναν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και κύματα προσφύγων, που θα προσπαθούσαν να ξεφύγουν προφανώς προς τη Νότια Κορέα. Τα τελευταία ρεπορτάζ πάντως τον θέλουν νεκρό:

Το σενάριο για εμφύλιο στη Βόρεια Κόρεα

Η δεξαμενή σκέψης “Foundation for Defense of Democracies” δια στόματος  Ντέιβιντ Μάξγουελ, ταγματάρχη ε.α. των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και συνεργάτης της , επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η σειρά διαδοχής στη Βόρεια Κορέα και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια διαπάλη εξουσίας στην Πιονγιάνγκ.

«Μονάδες του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας θα συναγωνιστούν για πόρους και την επιβίωση κι αυτό θα οδηγήσει σε εσωτερικές συρράξεις, που μπορεί να κλιμακωθούν σε εκτεταμένο εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε στους Military Times.

Ο αντιστράτηγος Τσουν Ιν Μπουμ, πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, συμφωνεί ότι το ζήτημα της διαδοχής του Κιμ Γιονγκ Ουν θα διχάσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα προκαλώντας «χάος, πόνο για τον πληθυσμό και αστάθεια».

Αυτοί έχουν σειρά για διαδοχή του Κιμ

Ο διάδοχος που έχει επιλεγεί για να αναλάβει μετά τον Κιμ Γιονγκ Ουν τα ηνία της Βόρειας Κορέας δεν είναι γνωστός, αν και η πρόσφατη προαγωγή της αδελφής του αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανώς να προετοιμάζεται για έναν τέτοιο ρόλο.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, που είχε τεθεί στο περιθώριο καθώς της αποδόθηκε η ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, επέστρεψε στον κύκλο εμπίστων του αδελφού της αναλαμβάνοντας επικεφαλής του μηχανισμού προπαγάνδας του καθεστώτος.

Τι θα κάνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Ο Ντέιβιντ Μάξγουελ λέει ότι ίσως να μην έχουν άλλη επιλογή η Ουάσιγκτον και η Σεούλ από το να εμπλακούν αν υπάρξει χάος και ταραχές.

«Η συμμαχία ΗΠΑ- Νότιας Κορέας θα πρέπει να είναι έτοιμη να διασφαλίσει ολόκληρο το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής της Πιονγιάνγκ, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά όπλα, τους χώρους αποθήκευσης και τις μονάδες παραγωγής τους καθώς και τους επιστήμονες και τεχνικούς που μετέχουν σ’ αυτό. Πρόκειται για μια επιχείρηση που μπροστά της θα ωχριούν εκείνες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ», τόνισε.

Τι λένε τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας και η τελευταία εμφάνιση

Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι ακόμη σαφές. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA δεν μετέδωσε ειδήσεις για τον «λαοπρόβλητο» ηγέτη, ενώ το επίσημο όργανο του καθεστώτος, η εφημερίδα Rodong Sinmunανέφερε σε άρθρα για την οικονομία, την κλωστοϋφαντουργία και άλλα θέματα δηλώσεις του Κιμ χωρίς ημερομηνία. Το όνομά του ήταν πανταχού παρών στην εφημερίδα, αλλά δεν υπήρχε ρεπορτάζ για το που βρίσκεται το διάστημα αυτό.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κιμ ήταν στις 11 Απριλίου και οι φήμες για την υγεία του άρχισαν να κυκλοφορούν μετά την μυστηριώδη απουσία του από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή της δυναστείας, Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Σιωπή από τα επίσημα χείλη της Πιονγιάνγκ

Ο Βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης Τάε Γιονγκ Χο, που αυτομόλησε στη Σεούλ προ τετραετίας, χαρακτήρισε ασυνήθιστη την παρατεταμένη σιωπή των κρατικών ΜΜΕ, που συνήθως έσπευδαν στο παρελθόν να απαντήσουν όταν αναφύονταν ερωτηματικά για την ηγεσία του Κιμ. «Κάθε φορά που υπήρχε κάποια αμφισβήτηση για τον Κιμ η Βόρεια Κορέα αντιδρούσε εντός ημερών για να δείξει ότι είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του». Η απουσία του από τη μεγαλύτερη γιορτή της χώρας στις 15 Απριλίου «δεν έχει προηγούμενο», είπε.

Ο Τζόζεφ Γιουν, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του κάτι πρέπει να τρέχει με τον Κιμ. «Είναι ανησυχητικό. Αν είναι σοβαρά άρρωστος και πεθάνει, δεν υπάρχει σχέδιο διαδοχής. Μπορεί να προκύψει μια τεράστια διαπάλη εξουσίας, άνθρωποι να διαγκωνίζονται για πόστα, αφού οι ζωές τους θα εξαρτώνται απ’ αυτό». Ο Γιουν επεσήμανε ακόμη ότι παρ’ όλη τη μυστικοπάθειά της η Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια αντιδρούσε γρήγορα σε σημαντικά ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ κι είναι αξιοσημείωτο ότι τηρεί μέχρι τώρα σιγή ιχθύος.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν είπε στο Fox News ότι ο Λευκός παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις. Υπήρξαν κι άλλες εσφαλμένες αναφορές στο παρελθόν για τους ηγέτες της Βόρειας Κορέας, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος του Κιμ σημαίνει ότι μια αναταραχή στη χώρα θα συνιστούσε σημαντικό διεθνή κίνδυνο. Ερωτηθείς αναφορικά με την πολιτική διαδοχή στη χώρα ο Ο’ Μπράιεν είπε ότι «η βασική υπόθεση είναι ότι ίσως να πρόκειται για κάποιο μέλος της οικογένειας. Αλλά και πάλι είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για κάτι τέτοιο, αφού δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια κατάσταση είναι ο πρόεδρος Κιμ και θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις