Ιράν:  Tο δυστύχημα σημειώθηκε όταν η φρεγάτα Jamaran εκτόξευσε υπό δοκιμή πύραυλο. Το πλοίο μεταφοράς υλικού Konarak δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί από τον στόχο που είχε μεταφέρει με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από τον πύραυλο και να βυθιστεί. Ο πύραυλος χτύπησε το Konarak, ένα πλοίο υποστήριξης κατηγορίας Hendijan, που συμμετείχε στην άσκηση, με 23 ναύτες νεκρούς και 40 αγνοούμενους.

Η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε την αστοχία του πυραύλου ως ατύχημα, λέγοντας ότι το Konarak παρέμεινε πολύ κοντά στον στόχο. Το Konarak είχε βάλει στόχους στο νερό για να χτυπηθούν από άλλα πλοία. Ένα τοπικό νοσοκομείο δέχθηκε 12 ναυτικούς και αντιμετώπισε άλλους τρεις με ελαφρές πληγές, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι το Konarak είχε εκσυγχρονιστεί το 2018 και με πυραύλους κατά στόχων επιφανείας. Το ολλανδικό σκάφος 47 μέτρων δρούσε από το 1988 και είχε χωρητικότητα 40 τόνων. Μεταφέρει συνήθως πλήρωμα 20 ναυτικών.

Το Ιράν πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις στην περιοχή, η οποία είναι κλειστή στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμα του Περσικού Κόλπου μέσω του οποίου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παρακολουθεί στην περιοχή το συμβάν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σπάνια αναφέρουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, σηματοδοτώντας τη σοβαρότητα του συμβάντος. Αυτό το περιστατικό έρχεται επίσης εν μέσω μηνών εντεινόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2018 και επέβαλε συντριπτικές κυρώσεις στη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις