Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας ότι ο θάνατος του αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολις δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν πρέπει να είναι φυσιολογικό στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι “φυσιολογικό”» δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά του, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα», είπε, σημειώνοντας ότι μοιράζεται την «ίδια θλίψη» που νιώθουν «εκατομμύρια ακόμη» γι’ αυτό τον θάνατο, που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε ταραχές στη Μινεάπολη, στη Μινεσότα.

Και συνέχισε: «Εναπόκειται κυρίως στους αξιωματούχους της Μινεσότα να διασφαλίσουν ότι οι περιστάσεις γύρω από το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ θα διερευνηθούν διεξοδικά και ότι η δικαιοσύνη τελικά θα αποδοθεί. Αλλά εναπόκειται και σε όλους μας, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τη θέση μας – συμπεριλαμβανομένης της πλειονότητας των ανδρών και των γυναικών που εργάζονται στην επιβολή του νόμου και υπερηφανεύονται ότι κάνουν τη σκληρή δουλειά τους με τον σωστό τρόπο, κάθε μέρα – να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια «νέα κανονικότητα» στην οποία η μισαλλοδοξία και η άνιση μεταχείριση δεν επηρεάζει πλέον τους θεσμούς μας ή τις καρδιές μας».Συνελήφθη ο δολοφόνος

Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στο λαιμό την ώρα που ο 46χρονος βρισκόταν στο έδαφος και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Μινεσότα. Η σύλληψη του Ντέρεκ Τσάβιν πραγματοποιήθηκε ενώ την εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Όπως έγινε γνωστό από το αστυνομικό τμήμα, τον αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας. Διαβάστε Αναλυτικά

Η φρικτή δολοφονία του George Floyd από τον αδίστακτο αστυνομικό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Εδώ και τρεις ημέρες, η Μινεάπολις φλέγεται από διαδηλώσεις που εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Αμερική.