Η κούραση και η υπνηλία του οδηγού είναι ένας από τους κινδύνους που εγκυμονούν τα μεγάλα ταξίδια. Τη σοβαρότητα του κινδύνου ανέδειξε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», στην οποία ερευνητές  διαπίστωσαν ότι η υπνηλία είχε τα ίδια αποτελέσματα με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα επιστήμονες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που οδηγούν για 17 έως 19 ώρες, χωρίς να έχουν κοιμηθεί, είχαν χειρότερη απόδοση από εκείνους με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα κοντά στα φυσιολογικά όρια.

Όταν η κούραση είναι έντονη, ο οδηγός κλείνει τα μάτια του πάνω στο τιμόνι για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Γι΄αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ο οδηγός δεν έχει τον έλεγχο του οχήματος του και δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα εμπόδιο, μία στροφή ή μία ακινητοποιήση ενός άλλου αυτοκινήτου, που μπορεί να προκύψουν. Συνήθως υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν για την υπνηλία του οδηγού, όπως είναι το χασμουρητό, τα βαριά βλέφαρα και τα ερεθισμένα μάτια. Όταν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, τότε ο οδηγός πρέπει να πάρει μέτρα για την ασφάλειά του.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς την υπνηλία στην οδήγηση, είναι να ξεκουραστεί σε πάρκινγκ. Αν ο οδηγός δεν μπορεί να κοιμηθεί στο πάρκινγκ καλό είναι να κάνει έναν μικρό περίπατο, για να μπορέσει να πάρει φρέσκο αέρα, ενώ θα βοηθήσουν κάποιες εύκολες ασκήσεις γυμναστικής.Σε μεγαλύτερα ταξίδια θα πρέπει ο οδηγός να ξεκουράζεται κάθε τέσσερις ώρες για περίπου 15-20 λεπτά. Ιδιαίτερα προσεκτικός θα πρέπει να είναι ο οδηγός αν αποφασίσει να κάνει ταξίδι τις μεσημεριανές ώρες και μάλιστα μετά από φαγητό, ή αργά το βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα.

Στα μεγάλα ταξίδια, ο οδηγός δεν πρέπει να τρώει πολύ. Καλό είναι να καταναλώνει μικρά σνακ, να πίνει αρκετά υγρά και να αποφεύγει αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη. Σημαντικό ρόλο σε ένα μακρινό ταξίδι είναι η συνομιλία του οδηγού με τον συνοδηγό. Προσοχή χρειάζεται όταν ο οδηγός πριν από την οδήγηση έχει κάνει χρήση φαρμάκων, γιατί μια από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι η υπνηλία. Το ίδιο ισχύει και για οδηγούς που πάσχουν από χρόνια κόπωση ή διαταραχή του ύπνου.