Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μνημείο καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν βυθίσει στο χάος τις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά τους περίμεναν τουλάχιστον 60 μέλη της εθνοφρουράς και αστυνομικοί με πλήρη περιβολή, που είχαν παραταχθεί στο σημείο όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει την περίφημη ομιλία του “I Have A Dream” πριν από μισό αιώνα.

ΗΕθνική Φρουρά εμποδίζει τους διαδηλωτές μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν, καθώς οι διαμαρτυρίες για τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζονται.

Η στρατιωτική επίδειξη δύναμης στο Μνημείο του Λίνκολν προκάλεσε την οργή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς οι επικριτές αμφισβήτησαν γιατί χρειάζονταν τόσοι αξιωματικοί για να περιπολούν αυτό που κατέληξε να είναι μια ειρηνική συγκέντρωση.

Εξάλλου πολλοί μίλησαν για βεβήλωση του Μνημείου αφού ο Αβραάμ Λίνκολν, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 1861 ως το 1865, υπερψήφισε την 13η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία καταργούνταν επίσημα η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Αυτό δεν έβρισκε σύμφωνες τις Νότιες Πολιτείες, που δεν αποδέχονταν τον Λίνκολν και μετά την εκλογή του, σχημάτισαν τη δική τους κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο να ξεσπά σε σύντομο χρονικό διάστημα (Απρίλιος 1861).

Κυρίαρχο ζήτημα του εμφυλίου ήταν η κατάργηση της δουλείας και η απελευθέρωση των σκλάβων, με τις Πολιτείες του Νότου να επιθυμούν τη διατήρηση της δουλείας απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση από την Ένωση. Στόχος του Λίνκολν όμως, ήταν η αποκατάσταση της Ένωσης και η κατάργηση της δουλείας και τον Σεπτέμβριο του 1862 έκανε την πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση εκδίδοντας την περίφημη Διακήρυξη Χειραφέτησης, με την οποία ουσιαστικά απελευθερώνονταν οι σκλάβοι, κυρίως όσοι βρίσκονταν στις περιοχές στις οποίες σημείωνε νίκες ο στρατός της Ένωσης.

«Ούτε δουλεία, ούτε μη εθελοντικός καταναγκασμός, εκτός εάν πρόκειται για ποινή για έγκλημα για το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα έχει καταδικασθεί νόμιμα, δεν θα υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε περιοχή υπό τον έλεγχο τους. Το Κογκρέσο θα έχει την εξουσία να εφαρμόσει το άρθρο αυτό μέσω σχετικής νομοθεσίας», ανέφερε η 13η τροπολογία, που φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν, του αμερικανού προέδρου που από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε θέσει ως στόχο την κατάργηση της δουλείας.

Το Μνημείο είναι σύμβολο Δημοκρατίας. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα μεγάλο καθιστό άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, έργο του Αμερικανού γλύπτη Ντάνιελ Τσέστερ Φρεντς (Daniel Chester French). Από εκεί εκφωνήθηκαν πολλές σημαντικές ομιλίες, με διασημότερη την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 28 Αυγούστου 1963, στο τέλος της «Πορείας στην Ουάσιγκτον για την Απασχόληση και την Ελευθερία». Το Μνημείο είναι ανοικτό όλο το χρόνο εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τόπους των Αμερικανών.