Στο Γκούντερσλος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου, το πρώτο τοπικό lockdown μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Η απόφαση ελήφθη μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης με εκατοντάδες θετικά κρούσματα σε σφαγείο της περιοχής. Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Αρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η περιοχή του Γκούντερσλος έχει πληθυσμό 360.000 κατοίκους.

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συνήθλε εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε σφαγείο του ομίλου Τένιες (Tönnies), που είναι από τους μεγαλύτερους του κλάδου στη Γερμανία. Αιτία είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 σε εργαζόμενους. Από την Τετάρτη 17 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου, καταγράφηκαν συνολικά, μέχρι στιγμής, 1.331 κρούσματα. Ένα συγκρότημα διαμερισμάτων έχει τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων που έμεναν σε αυτά τα διαμερίσματα έχουν αναχωρήσει με άγνωστο προορισμό.

Παράλληλα συνεχίζονται με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού τα τεστ στους περίπου 6.500 εργαζόμενους των σφαγείων. Η επιχείρηση παρέδωσε τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία στα γραφεία της. Για την κωλυσιεργία ευθύνονται σύμφωνα με τη διεύθυνση οι υπεργολάβοι που έχουν προσλάβει τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις προκύπτει πως αιτία για τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι ότι δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις προστασίας – ούτε στα διαμερίσματα που τους διατίθενται από τους υπεργολάβους και ούτε στους χώρους εργασίας. Η υπόθεση Τένιες έχει προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στη γερμανική κοινή γνώμη για τις συνθήκες εργασίας στα σφαγεία. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ σκοπεύει να καταθέσει εντός του καλοκαιριού νομοσχέδιο που θα απαγορεύει να ανατίθενται υπηρεσίες τεμαχισμού και επεξεργασίας κρέατος σε υπεργολάβους.

Το Ινστιτούτο Robert Koch προειδοποιεί

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Robert Koch, Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε πως η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της επιδημίας της covid-19, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να αρθούν, προειδοποίησε επίσης ο Βίλερ, ένας από τους επιφανέστερους επιδημιολόγους της Γερμανίας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις