Τα τσιγάρα μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε κάποιες αγορές, καθώς οι καπνιστές στρέφονται σε εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, σύμφωνα με πρόβλεψη της Philip Morris.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι πιθανό να σταματήσουμε πλήρως τις πωλήσεις τσιγάρων σε πολλές χώρες μέσα σε 10 με 15 χρόνια» υποστηρίζει σύμφωνα με το Bloomberg ο CEO, Αντρέ Καλαντζόπουλος σε έκθεση βιωσιμότητας που δημοσιεύτηκε χθες (30/6).

Η αμερικανική καπνοβιομηχανία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι βλέπει ένα μέλλον χωρίς τσιγάρα και πλέον αρχίζει να δίνει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

H Philip Morris έχει ηγετική θέση στην αγορά εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης με το IQOS. Το ένα πέμπτο των εσόδων της προέρχεται από μη καύσιμα προϊόντα.

Η εταιρεία έθεσε πριν από τρία χρόνια στόχο να έχουν σταματήσει το κάπνισμα τουλάχιστον 40 εκατομμύρια καπνιστές και να έχουν στραφεί στα δικά της εναλλακτικά προϊόντα. Η εταιρεία υπολογίζει ότι περίπου 14 εκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποίησαν IQOS το 2019, με 10 εκατομμύρια περίπου να έχουν σταματήσει το κάπνισμα.

Συνολικά, υπάρχουν 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πρωτιά σε παράνομα τσιγάρα η Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά λαθραίου τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου. Το 2019 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 3,4 δισ. λαθραία τσιγάρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% της εγχώριας κατανάλωσης. 

Στην πρόσφατη έκθεση της εταιρείας KPMG (έγινε για λογαριασμό της πολυεθνικής Philip Morris) επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2019 καταναλώθηκαν 38,9 δισ. λαθραία τσιγάρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι παραποιημένα, αντίγραφα από γνωστές μάρκες, καθώς και τσιγάρα που παρασκευάζονται μεν νόμιμα σε τρίτες χώρες, αλλά διακινούνται στην Ε.Ε. χωρίς σχετική άδεια (γνωστά ως illicit whites). Στην Ελλάδα, τα παραποιημένα τσιγάρα υπολογίστηκαν σε 1,51 δισ. και τα illicit whites σε 1,66 δισ. (εκτός από τα παραπάνω εισαγόμενα).

Στελέχη διωκτικών αρχών της Ε.Ε. που ερωτήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας αποδίδουν την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού παραποιημένων τσιγάρων στη λειτουργία παράνομων καπνεργοστασίων σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Κεντρική θέση ανάμεσα σε αυτές καταλαμβάνει και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις