Στην αντεπίθεση πέρασε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις διεθνείς εκκλήσεις για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. «Οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας για την Αγία Σοφία παραβιάζουν άμεσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων ενός νέου τεμένους στην Κωνσταντινούπολη. Διαμήνυσε ακόμη ότι η Άγκυρα πάντα θα προστατεύει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων, η οποία είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία στη χώρα, όπως και τα δικαιώματα των υπόλοιπων θρησκειών.

«Όπως εμείς δεν ασχολούμαστε με τους λατρευτικούς χώρους σε άλλες χώρες, έτσι και οι άλλοι δεν έχουν δικαίωμα να ασχολούνται με τους δικούς μας λατρευτικούς χώρους», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Στη χώρα μας λειτουργούν 435 εκκλησίες και συναγωγές. Όπως για παράδειγμα έγινε με την εκκλησία στον Μπαλατά, εμείς στηρίζουμε τις νέες εκκλησίες και το κάνουμε με έξοδα από το δημόσιο ταμείο».

Στην τελετή θεμελίωσης τεμένους, ο τούρκος πρόεδρος ανέβασε και άλλο τους τόνους λέγοντας ότι «το να επικρίνουν μια τέτοια χώρα για τους λατρευτικούς χώρους αποτελεί άρνηση πραγματικότητας».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού ΣτΕ, αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της Αγίας Σοφίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Απέρριψε κάθε είδους διεθνή κριτική και εξαπέλυσε για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της Ελλάδας. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι αντίκειται στις διπλωματικές πρακτικές, τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της Τουρκίας, όπως αυτό της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, επέμεινε ότι αν μετατραπεί τελικά η Αγία Σοφία σε τζαμί, η Τουρκία είναι ικανή να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά ως ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενόσω χρησιμοποιείται κι ως τόπος λατρείας. Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι δεν είναι αντίθετο με τους κανονισμούς της UNESCO μνημεία να λειτουργούν και ως τόποι λατρείας κι άλλωστε υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στον κόσμο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της.

«Είναι μια χώρα που έχει μείνει στην ίδια τάξη. Δεν προστατεύει τα οθωμανικά έργα, αλλά αντίθετα ως κράτος ακολουθεί μια πολιτική αφανισμού τους. Είναι γνωστό σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει τα οθωμανικά τζαμιά εκεί. Κανείς δεν μπορεί να μας πει λέξη για αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε και εξέτασε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικός τέμενος. Η οριστική ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 15 ημέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις