Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση με την Αθήνα, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι 23 νησιά στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να είναι στρατικοποιημένα. Ωστόσο, 16 από αυτά τα νησιά είναι οπλισμένα από τον γείτονά μας (σ.σ. Ελλάδα)», είπε ο υπουργός ο οποίος μάλιστα σχολίασε πως σε ορισμένα από αυτά «οι γείτονές μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν υπερβολικές τελετές και επισκέψεις σε ορισμένες βραχονησίδες».

Η Γαλλία ευθύνεται για το επεισόδιο στη Μεσόγειο

Όσον αφορά το περιστατικό με το γαλλικό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, ο Ακάρ αρνήθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση από τα τουρκικό ναυτικό. Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στην γαλλική πλευρά.

«Δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό σκάφος, πλέοντας με ταχύτητα 20 κόμβων, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα τρία συνοδευτικά πλοία μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως δόθηκαν όλες οι πληροφορίες στο ΝΑΤΟ.

Είπε, ακόμη, ότι η Γαλλία δεν συμμορφώθηκε με την πολιτική του ΝΑΤΟ και υποστήριξε τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, και για να αντισταθμίσει τα πολιτικά λάθη της προσπάθησε να προκαλέσει ένταση με την Τουρκία.

Μιλώντας για τα σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη, είπε ότι οι δύο λαοί έχουν κοινό παρελθόν 500 ετών, κοινές αξίες και ιστορία και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί τους σε αυτές τις δύσκολες μέρες».

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δύο πλευρές, το ΝΑΤΟ, διέταξε σχετική έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το περιεχόμενο της οποίας έρευνας, όμως, παραμένει απόρρητο. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ, αρνείται να κάνει επί τούτου κάποιο επιπλέον σχόλιο.

Το αξιοσημείωτο μέχρι στιγμής, σχετικά με το ζήτημα αυτό, είναι πως η Γαλλία όπως επίσης και άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας, βλέπουν την Τουρκία του Ερντογάν, ως μια δύναμη που συμπεριφέρεται ενάντια στις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις