Τα φοβερά αποτελέσματα της ασύλληπτης, φονικής έκρηξης που κατέστρεψε το ήμισυ της πρωτεύουσάς του προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση μετρά ο Λίβανος όσο περνούν οι ώρες, ενώ «Κατεστραμμένη πόλη» κηρύχθηκε η Βηρυτός . Η έκρηξη άφησε πίσω της περισσότερους από 140 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, αγνοούμενους και πάνω από 300.000 ανθρώπους στο δρόμο.

Όμως η δύναμη ενός λαού φαίνεται στον τρόπο που διαχειρίζεται μια κρίση και οι πολίτες του Λιβάνου στέκονται αντάξιοι των προσδοκιών. Με το hashtag #OurHomesAreOpen (στα αραβικά #بيوتنا_مفتوحة) , κάτοικοι της πόλης ανοίγουν τα σπίτια τους στους πληγέντες της καταστροφής και καλούν κι άλλον κόσμο να πράξει το ίδιο.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Βοήθεια φθάνει από το εξωτερικό εν τω μεταξύ. Λίγο πριν τα ξημερώματα μια ομάδα 14 Ιταλών πυροσβεστών έφτασε στη Βηρυτό. Είναι ειδικοί στους κινδύνους από χημικά και στην επαναφορά της σταθερότητας. Η ομάδα επίσης ειδικεύεται σε πυρηνικές, βιολογικές, χημικές και ραδιενεργές απειλές. Δουλειά τους θα είναι να καθορίσουν ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί και δομικοί κίνδυνοι στο λιμάνι του Λιβάνου.

Βοήθεια φτάνει και από άλλες χώρες. Δύο ρωσικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην πόλη μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και μια ομάδα διασωστών. Συνολικά η Μόσχα θα αποστείλει 5 αεροσκάφη με περίπου 150 ειδικούς στην έρευνα και τον εντοπισμό, γιατρούς που ειδικεύονται στον κορονοϊό, ψυχολόγους και φαρμακευτικές προμήθειες.

Η Τουρκία έχει επίσης στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα στην πόλη που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τις εκρήξεις το απόγευμα της Τρίτης. Θα στείλει επίσης και ομάδες έρευνας και διάσωσης. Την ίδια ώρα το Ιράν έχει στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια. Η διεθνής βοήθεια φτάνει καθημερινά στη Βηρυτό και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά από τις χώρες να εξασφαλίσουν ότι η παράδοση γίνεται με διαφάνεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις