Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι χρησιμοποιήθηκε νευροτοξικός παράγοντας της ομάδας «Νόβιτσοκ» για να δηλητηριαστεί ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία.

Μέρκελ: Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για τον Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που έγινε με χρήση ουσίας “Νόβιτσοκ”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν με την κατάσταση του Ναβάλνι. “Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία μόνο η ρωσική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να απαντήσει” δήλωσε η Μέρκελ.

“Αυτή είναι μια δυσάρεστη πληροφορία για την απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης” δήλωσε η Μέρκελ και προσέθεσε “ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης με χημικό νευροτοξικό παράγοντα από την ομάδα Novichok» και «αυτό το δηλητήριο ταυτοποιήθηκε αδιαμφισβήτητα στις εξετάσεις”.

Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο για θεραπεία αφού αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Μόσχα στη Σιβηρία τον περασμένο μήνα και από τότε βρίσκεται σε κώμα. Η ομάδα του υποστηρίζει ότι δηλητηριάστηκε μετά από εντολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση και ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις. «Είναι ανησυχητικό ότι ο Ναβάλνι ήταν το θύμα χημικής νευροτοξικής ουσίας στη Ρωσία», ανέφερε. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με ανώτερους υπουργούς για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν είχε λάβει καμία πληροφορία από τη Γερμανία ότι ο κ. Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξική ουσία Novichok, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενημερώσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τα ευρήματά της. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συζητήσει την κατάλληλη κοινή απάντηση με τους εταίρους μόλις λάβει εξηγήσεις από την Ρωσία», ανέφερε. Η σύζυγος του κ. Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γερμανία, θα ενημερωθούν επίσης για τα ευρήματα, ανέφερε η δήλωση.

Τι είναι η νευροτοξική ουσία Nόβιτσοκ

Το όνομα Novichok σημαίνει «νεοφερμένος» στα ρωσικά και αναφέρεται σε μια ομάδα προηγμένων νευροτοξικών ουσιών που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι παράγοντες Novichok έχουν παρόμοια αποτελέσματα με άλλες νευροτοξικές ουσίες – δρουν μπλοκάροντας τα μηνύματα από τα νεύρα στους μύες, οδηγώντας στην κατάρρευση πολλών σωματικών λειτουργιών. Ενώ ορισμένοι παράγοντες Novichok είναι υγροί, άλλοι πιστεύεται ότι υπάρχουν σε στερεή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν ως εξαιρετικά λεπτή σκόνη. Τα Novichoks σχεδιάστηκαν να είναι πιο τοξικά από άλλα χημικά όπλα, οπότε κάποιες εκδόσεις θα μπορούσαν να δράσουν ακόμη και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις